in ,

Ramo Isak o kontroverznoj odluci Vlade Federacije prema zdravstvu ZDK: “To je nemoralno u ovom trenutku!”

Ramo Isak, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, govorio je za portal bhdijaspora.net o aktuelnim dešavanjima zbog pojave koronavirusa u našoj zemlji.

Posebno se osvrnuo na kontroverzne odluke Vlade Federacije, ali i probleme s kojim se trenutno suočava Zeničko-dobojski kanton.

Kakvo je Vaše viđenje aktuelne situacije u ZDK i FBiH?

Isak: Kao što je poznato, do sada neviđena pandemija koronavirusa, kao globalni sigurnosni problem i izazov, ostavlja svoje posljedice i u Zeničko-dobojskom kantonu. Naš kanton, kao centralni po svom položaju u Bosni i Hercegovini, po mnogo čemu je specifičan. Tako nas ni korona nije zaobišla, nego naprotiv, ovdje su zabilježena prva tri slučaja u Federaciji BiH.

Ono što je bitno naglasiti jeste da su vlasti u ZDK sistemski pristupile borbi protiv pandemije koronavirusa. Ministarstvo zdravstva ZDK, na čelu sa našim ministrom iz A-SDA stranke, dr. Adnanom Jupićem, od prvog dana pandemije formiralo je stručni Krizni štab koji je setom neophodnih zdravstvenih mjera i postupaka otpočeo sistemsku borbu protiv pandemije. Formiran je izolatorij za pozitivno testirane osobe, osigurani su neophodni kapaciteti za prvu fazu pandemije – imunološko sistemsko umrežavanje potencijalnih inficiranih osoba i izdavanje rješenja o samoizolaciji, te su otpočele pripreme za osiguranje medicinskih kapaciteta za prijem na liječenje osoba koje obole od koronavirusa.

U kasnijoj fazi, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće koronavirusa, ovaj Krizni štab uspješno je kooptiran u Kantonalni štab civilne zaštite, gdje kao stručno tijelo u potpunosti izvršava sve zdravstvene mjere i postupke po hijerarhijskoj liniji naredbi izdatih od Federalnog štaba civilne zaštite, te njihove operacionalizacije i lokalnih specifičnosti koje se ogledaju u naredbama, mjerama i postupcima Kantonalnog štaba.

Napominjem da ministar Ministarstva zdravstva, dr. Adnan Jupić, ima satne informacije o zdravstvenom biltenu u ZDK po pitanju koronavirusa, a komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite, ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Arnel Isak, raspolaže kompletnim zdravstveno-sigurnosnim i drugim informacijama neophodnim za upravljanje ovom složenom kriznom situacijom.

Za sada možemo biti zadovoljni preduzetim mjerama u ovoj fazi pandemije koronavirusa. Ono što nam načelno predstavlja teškoće jeste da donošenje određenih naredbi na višem nivou, ne prati i donošenje odgovarajućih mjera i postupaka za njihovo efikasno provođenje, što često dovodi u koliziju tumačenje i primjenu pojedinih odredbi. Stalnim zasjedanjem Kantonalnog štaba civilne zaštite, te sveobuhvatnim prilagođavanjem ovih naredbi našim lokalnim potrebama, za sada uspješno prevazilazimo ove hijerarhijske organizacione teškoće.

Da li kanton ima dovoljne zdravstvene kapacitete i dovoljno novca da se popune trenutni zdravstveni resursi u borbi protiv korona virusa?

Isak: Zeničko-dobojski kanton spreman je da za borbu protiv pandemije koronavirusa osigura neophodne resurse, po svaku cijenu. Zdravlje naših građana nema alternativu. Tako je odlučeno da se sva ministarstva odreknu dijela tzv. nenamjenskih sredstava, što će omogućiti nabavku zaštitnih i higijensko-epidemioloških sredstava. Kantonalni štab civilne zaštite, sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva, već je izvršio neophodne pripreme za drugu fazu pandemije koja se očekuje – prihvat i liječenje oboljelih.

Tako su u Kantonalnoj bolnici Zenica restrukturirani pojedini bolnički odjeli i pripremljeni za prijem većeg broja pacijenata, a na osnovu analize stanja i razvijanja situacije, vršit će se stalne procjene i potencijalno povećanje kapaciteta, ako bude potrebno i na drugim lokalitetima. Ostaje nam da se ljudski nadamo da će ove rigorozne preventivne mjere dati svoje rezultate, te da će broj oboljelih biti manji nego u onim zemljama i sredinama koje nisu provodile mjere na način i u obimu u kojem ih mi prvodimo. Naše Ministarstvo zdravlja ostvarilo je uspješnu saradnju sa drugim zdravstvenim institucijama iz zemalja koje imaju iskustva iz borbe protiv korona virusa, te očekujemo njihovu i stručnu i materijalnu pomoć.

Šta mislite o odluci Vlade Federacije BiH da se 30 miliona maraka doznači samo
klinikama u Tuzli, Sarajevu i Mostaru?

Isak: Mislim da je to u ovom trenutku jedna nemoralna odluka, i nije mi jasno na osnovu kojih kriterija se ona uopće može pravdati. Svoje mišljenje o tome ja ću iznijeti kao delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer sada u ovoj teškoj borbi, nezabilježenoj u novijoj istoriji čovječanstva, nije vrijeme da govorim. U svakom slučaju, mislim da je krajnje vrijeme da se građani Zenice prestanu tretirati kao kome to treba i zašto? Podsjetimo se da su prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni upravo u ZDK, i to kao tzv. uvezeni slučajevi da smo mi ovdje predvođeni kantonalnim Ministarstvom zdravstva prednjačili u donošenju prvih mjera, i da smo, koliko mi je poznato, za to i pohvaljeni od Federalnog ministartva zdravstva. Ali, u borbi protiv koronavirusa nama ne trebaju pohvale – nama treba novac i podjednak tretman sa ostalim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

4. Kako i na koji način se može obezbijediti zdravstvena zaštita u općim bolnicama na nivou Federacije BiH s obzirom na njihovu nedovoljnu opremljenosti?

Isak: Strukture vlasti u Federaciji BiH treba da pruže sistemski odgovor na ovo pitanje. Mišljenja sam da se uz dosadašnje napore mora unijeti još više stručnosti, angažiranjem eksperata koji su se do sada u svome radu iskazali na nivou BiH i u svijetu iz pojedinih naučnih oblasti. Ne treba se ustručavati od angažiranja ovih ljudi – iz oblasti zdravstva, sigurnosti, ekonomije i svih drugih sfera života. Ne mogu da se otmem utisku da politika i ovdje želi da bude dominantna – pa nije onda slučajno da se pojedinci medijski utrkuju s populističkim prijedlozima koji uopće nisu relevantni za nivo krize i opasnosti od koronavirusa.

Koje su Vaše poruke građanima BiH?

Isak: Više puta sam naglašavao – moramo ostaviti po strani sve naše političke različitosti, ideologije, programe i ciljeve. Naš osnovni cilj je da svim našim građanima, našoj djeci i unucima, našim starim i iznemoglim osobama, osiguramo da se što prije ova pandemija stavi pod kontrolu. Prva granica odbrane su sami građani. Mi moramo imati izgrađenu svijest o tome da se u potpunosti pridržavamo svih uputa i mjera koje nam predlože i nalože nadležni organi. Pandemija koronavirusa je tu, pored nas, i niko nije imun od toga. Uz visoku svijest građana, te sistemski pristup koji proizilazi iz institucionalnog upravljanja ovom krizom, zajednički možemo pobijediti ovo veliko zlo koje se nadvilo nad našim životima. Na kraju, naš bosansko-hercegovački čovjek je odvajkada bio i u težim nevoljama, pa će i ovo, iako nevidljivo i nepoznato, uspješno procijeniti i nadvladati!

Dragan Čović

Dragan Čović najavljuje da tek predstoji najteža faza: “Što se prije granica zatvori, bit će bolje za nas ovdje u BiH!”

Novi snažan zemljotres upravo je pogodio Zagreb