in

Ratnim zločincima ostavljeno pravo kandidiranja na izborima

Don

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su usvojiti izmjene Izbornog zakona i na taj način onemogućiti da na izborima budu birane, zbog ratnih zločina, osuđene osobe.

Inicijativu za izmjenu tog zakonskog rješenja podnio je delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) koji je u prijedlogu izmjena pojasnio da birane ne bi mogle biti osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za to krivično djelo.

Predlagač Zakona istaknuo je u obraćanju delegatima da je cilj zaštiti međunarodni ugleda BiH jer je, kaže, nemoguće kretati se prema euroatlantskim integracijama s osobama koje su presuđeni ratni zločinci, a koji obnašaju važne izborne ili druge funkcije u BiH.

Ocijenio je da je zadatak delegata vratiti građanima povjerenje u bh. institucije te bi se usvajanjem tog zakona napravio pozitivan korak u tom pravcu.

– Niti u jednoj zemlji Evropske unije presuđeni ratni zločinci ne igraju nikakvu ulogu, vrijeme je da i BiH krene ka tim standardima – pozvao je Bećirović.

Uz izmjene tog zakona Domu je dostavljeno i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije koja je utvrdila usaglašenost tog prijedloga zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, međutim, članovi te komisije nisu podržali principe predloženog zakona, koje su delegati prihvatili.

Fotografija posvađala region zbog onoga šta lik vodi na povocu

Džej danima plakao kada je čuo da je umrla: Bila je najljepša u gradu