in ,

Reakcije Bošnjaka Kanade nakon proglašenja vojne neutralnosti Republike Srpske

Institut za istraživanje genocida Kanada
Institut za istraživanje genocida Kanada

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenja vojne neutralnosti entiteta RS dolazi nakon poteza krnje Narodne skupštine Republike Srpske koji je jučer i danas izazvao brojne reakcije u BiH.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenja vojne neutralnosti entiteta RS, portal BHDijaspora.net prenosi u cjelosti.

”Višegodišnja antibosanska, antievropska, antinatovska i anticivilizacijska politička kampanja Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta se mora konačno zaustaviti i sankcionisati. Članovi Internavionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK}, istraživači genocida i aktivisti za ljudska prava i slobode, osuđuju i odbacuju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenja vojne neutralnosti entiteta RS usvojene u Narodnoj skupštini entiteta.

Ova antidržavna Rezolucija još jednom narušava suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države BiH, pokušava srušti knjiženje preostalih lokacija perspektivne vojne imovine na teritoriji entiteta RS na državu BiH, odnosno na njene Oružane snage i opasno ugrožava atlanski put BiH, pokušavajući vezati taj put sa Srbijom. Zadatak Ustavng suda BiH je da hitno poništi antidržavnu Rezoluciju.

Neblagovremeno djelovanje na skandalozne, nacionalističke postupke vladajučeg političkog establišmenta entiteta RS, kojima se negira sudski presuđen genocid i veliča pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta, organizuje neustavna obilježavanja Dana entiteta, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima, postaje velika prijetnja miru i stabilnosti ne samo u BiH i regiji, već i u svijetu.

Rezolucija je najopasnija antidržavna praksa od završetka oružanog djela agresije i genocida, kojom je potvrđen kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države BiH, regije i Evrope, i kojom su poniženi napori u vezi bolje budućnosti BiH. Mlade generacije u BiH sve više postaju žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije. To se ne samo riječima, već i konkretnom akcijom, mora odmah sprijećiti.

BiH kao međunarodno priznata država, kao članica UN, pripada organizaciji UN, a ne ističnim ili zapadnim susjedima ili unutar antibosanskim grupama, a to zanemariti, znači prepustiti bosanskohercegovački državu antidržavnim subjektima. U interesu UN, EU i NATO saveza treba da bude odbrana identiteta bosanske države, koji je danas ugrožen.

Internacionalni ekspertni tim IGK, traži od UN, EU i NATO saveza, posebno od SAD i Kanade da odmah zaustave opasni antidržavni hod Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije BiH, kao i njegove saveznike iz entiteta RS i Srbije, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost i svojim antidržavnim djelovanjem blokiranju bosanskohercegovačku državu, opasno narušavajući mir, stabilnost i demokratske procese.

Internacionalni ekspertni tim IGK, traži od svih probosanskih političkih, akademskih i kulturnih subjekata u matici i dijaspori jasan i konkretan odgovor i akciju prema opasnim pokušajima uništavanja identiteta bosanskohercegovačke države. Tražimo da se Srbija i Hrvatska jasno odrede prema napadima na državnost BiH. Tražimo hitan prekid finansiranja secionističkih težnji Milroda Dodika i Dragana Čovića u Sjevernoj Americi.

Istraživači genocida i ekpserti za ljudska prava i slobode će upoznati američke, kanadske sa izuzetno ozbiljnim narastajućim antibosanskim politikama i praksama i tražiti hitno djelovanje u saranji sa probosanskim subjektima u matici i dijaspori”, saopšteno je iz  Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Džeko sjajno pogodio

Srpski komentator na nevjerovatan način ispratio gol Edina Džeke (Video)

Američka policija

Bosanac ubijen u Americi, poznat i njegov identitet