Recep Tayyip Erdogan humanim potezom posramio bh. političare: Donirao je svoju sedmomjesečnu platu za pomoć u borbi protiv koronavirusa!

Turska mora nastaviti proizvoditi tokom pandemije koronavirusa kako bi održala izvoz i opskrbu ključnjim potrepštinama, rekao je u turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dok je broj slučajeva u njegovoj državi prešao 10 hiljada.

Ankara je uvela stroge mjere ograničavanja društvenih kontakata kako bi spriječila širenje virusa. Prvi slučaj u Turskoj zabilježen je prije tri sedmice, a vlada do danas nije građanima naredila da ostanu kod kuće.

Broj potvrđenih slučajeva u ponedjeljak je narastao na 10.827, objavio je ministar zdravstva Fahrettin Koca. Preminulo je 168 ljudi.

Erdogan je nakon sjednice vlade poručio kako Turska mora nastaviti proizvoditi, pa je stanovnike pozvao da svojevoljno odu u karantenu.

“Sada je najosjetljivije pitanje nastavka proizvodnje kako bi se održala opskrba ključnih dobara i izvoz“, istaknuo je turski čelnik.

“Turska je država koja mora nastaviti proizvodnju, da se kotači vrte pod svim uvjetima i okolnostima“, istaknuo je.

Erdogan je pokrenuo kampanju za prikupljanje donacija građana za one potrebite, tvrdeći da je sam donirao sedam mjesečnih plata za tu inicijativu koja je prema njegovim riječima već prikupila 11 miliona dolara.

Objavio je i kako je Turska stavila 41 kvart pod karantenu kako bi zaustavila širenje virusa.

Ankara je zaustavila sve međunarodne letove, ograničila putovanje unutar države, zatvorila škole i ugostiteljske objekte i sportska događanja…