Reis Kavazović izjavom o kršćanima i muslimanima postidio BiH

U džematu Međurječje nedavno je svečano otvorena obnovljena džamija. Porušena je 1994. godine, a ponovo izgrađena na inicijativu i zajedničkim radom Bošnjaka i Srba s isprepletenih dijelova općina Rudo u BiH i Priboj u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i načelnik općine Rudo Rato Rajak i predsjednik općine Priboj Lazar Rvović.

– Džamije i crkve su tu da nas zajedno podsjete i na prolaznost ovoga svijeta i na vječnost Gospodara svjetova koji je ovaj svijet stvorio. Zbog toga jeste velika odgovornost naše uleme i sveštenika pravoslavne crkve za ovaj vjernički narod i s jedne i s druge strane. Ako iko nosi tu odgovornost, onu duboku, suštinsku odgovornost za naša dva naroda, za naše dvije zajednice, onda su to ova naša ulema i ovi sveštenici. Oni pod svojom ahmedijom i pod svojom mantijom trebaju nositi ljubav. Pravi kršćanin je onaj ko u muslimanu vidi kršćanina, a pravi musliman je onaj ko u kršćaninu vidi muslimana. Nećemo biti pravi kršćani i pravi muslimani dok ne budemo jedni drugima gledali u lice i dok ne budemo jedni u drugima prepoznavali svoga brata i svoju sestru – kazao je Kavazović.
U finansiranju obnove učestvovali su mještani Međurječja, danas raseljeni po svijetu, među kojima je istaknut doprinos Fahre Kurdije Slatine, Muaza Dedovića, Sanela i Elvira Mujovića, Mirsada Gibovića, Hajre i Elvisa Gibanice i drugih. Općine Rudo i Priboj finansirale su rekonstrukciju mosta i pristupnog puta, a priloge su dali i SPC iz Sastavaka, kao i MIZ Priboj.

– Kad vidim ovoliko naroda, nemam riječi. Nešto najvažnije je što su naše dvije susjedne općine Rudo i Priboj sarađivale i nismo imali nikakvih problema što se tiče administracije. Mislim da će obnova džamije utjecati na povratak ljudi. Imamo planove da završimo izgradnju puta, da ljudi mogu dolaziti i obrađivati svoja imanja – kazala je Kurdija, koja je rođena u kući pored džamije, a danas živi u SAD.

Jedan od učesnika u izgradnji je i Sveto Vilotić iz Sastavaka.

– Drago mi je što smo zajedno, kao komšije, dokazali da zajedno možemo sve. Razjedinjeni ne možemo ništa. Hvala Bogu da je ova svetinja obnovljena, jer sve bogomolje treba čuvati i obnavljati – ističe Vilotić.

Predsjednik MIZ Rudo Mustafa Bašić istakao je da je obnovom ove džamije okončan proces rekonstrukcije svih džamija na području ovog medžlisa.

– Danas mi ne prisustvujemo otvaranju nove, nego vraćanju stare džamije u novom i ljepšem ruhu. Ovim se vraća i otrgnuti dio svih nas, kako muslimana tako i hrišćana u općini Rudo. Svi mi dobro znamo da vjerske objekte ne ruše vjernici. Ruše ih nevjernici koji ne poštuju ni svoje ni tuđe. Za vjernika, u muslimana i hrišćanina, Bog je jedan, svaka crkva je hram Božiji i svaka džamija je kuća Božija – poručio je Rajak, naglasivši da je tolerancija jedini krov pod kojim različiti pojedinci, vjerske zajednice i kulture mogu da žive zajedno i u miru.

Ističući vrijednost zajedništva u ovom, ali i drugim projektima, Rvović je obećao nastavak podrške u planovima za unapređenje uvjeta života na ovom prostoru, ali i promoviranju vrijednosti tolerancije, ljubavi i bratstva među narodima.

– Da imam neku moć, zabranio bih političarima da govore. Njihova djela treba da govore – istakao je Rvović – prenosi Avaz.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.