in ,

Respiratori “Srebrene maline” stigli u Zenicu i Tešanj, čeka se verifikacija

Adnan Jupić potvrdio

Kineski respiratori koje je u Bosnu i Hercegovinu uvezla “Srebrena malina” stigli su i u Zeničko-dobojski kanton. Oni još uvijek nisu u upotrebi te se u narednim danima očekuje verifikacija uređaja od firme Verlab.

Šesnaest respiratora dodijeljeno je Kantonalnoj bolnici u Zenici te Općoj bolnici u Tešnju, a kako je potvrđeno za Klix.ba, oni još uvijek nisu u upotrebi te se očekuje verifikacija od firme Verlab kako bi bilo poznato da li su namijenjeni za upotrebu na odjelima intenzivne njege ili se radi o transportnim respiratorima.

U razgovoru za Klix.ba ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je kazao da će respiratori u svakom slučaju biti iskorišteni.

“Kantonalna bolnica u Zenici dobila je 12 respiratora, dok je Opća bolnica u Tešnju dobila četiri respiratora. Oni će biti u upotrebi kada se završi verifikacija uređaja. Ako budu invazivni, bit će korišteni u bolnicama, a ako budu transportni, po odluci Kriznog štaba bit će dodijeljeni Domovima zdravlja”, kazao je Jupić.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da respiratori još uvijek nisu u upotrebi.

“Respiratori su stigli, Dre medical je obavio servis i instalaciju, ali oni još uvijek nisu u upotrebi i neće biti dok Verlab ne obavi verifikaciju uređaja. Mi ćemo već sutra uputiti zahtjev da se obavi verifikacija respiratora čim prije”, zaključio je Skomorac.

Mirjana Karanović se emotivnom porukom koja slama srca oprostila od Mustafe Nadarevića

Stravična nesreća u BiH: Maloljetnici se “passatom” prevrnuli na cesti, poginuo mladić!