Rusi umiješani u hakerski napad protiv Makrona

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom (GRU) umješani su u hakerske napade na elektronsku poštu tima koji je vodio predizbornu kampanju predsednika Emanuela Makrona 2017. godine, prenio je danas pariski list Mond.

Dvije specijalizovane jedinice povezane sa GRU-om su “naizmjenično ciljale mejlove ljudi bliskih budućem predsedniku Francuske”, naveo je list koji se oslanja na rad dva stručnjaka za Google kao i na istragu firme FireEye specijalizovane za lov sofisticiranih hakera, među kojima je ruski državni aparat.

To otkriće dolazi dva dana prije posjete ruskog predsednika Vladimira Putina Parizu gde će učestvovati na samitu o Ukrajini.

Mond prenosi da je prva hakerska grupa nazvana APT28 u martu 2017. godine dobila zadatak “krađe identiteta” tako što je slala mejlove metama kako bi im ukrala šifre i imena. Mjesec dana kasnije, druga hakerska grupa Sandworm, nastavila je tu operaciju.

Dva dana prije drugog kruga predsedničkih izbora, tačno 5. maja 2017. godine, nekoliko hiljada dokumenata o Makronovoj izbornoj kampanji počelo je da se emituje na internetu.

Makron, koji je 7. maja pobjedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen, izjavio je tada da je urađena “operacija destabilizacije” kako bi se izazvala sumnja i širile dezinsformacije.

Japanska kompanija za bezbjednost na internetu Trend Mikro je još u aprilu 2017. godine navela da je grupa APT28 pokušala hakerski napad na Makronov predizborni tim.

Mond navodi da ta informacija nije potvrđena i ne zna se da li je urodila plodom.

Rusija je inače demantovala bilo kakvu umiješanost u predsjedničke izbore u Francuskoj, dok je GRU osumnjičen da se miješao u nekoliko izbornih kampanja, među kojima je predizborna kampanja u SAD.

(B92)

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.