in

Rusija počela proizvodnju prve vakcine protiv koronavirusa

Početne serije vakcine će biti namijenjene imunizaciji ljekara i drugih medicinskih radnika, prije nego što budu dostupne za širu javnost

Rusija je pokrenula prozivodnju svoje prve vakcine protiv COVID-19, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u subotu.

Početne serije vakcine će biti namijenjene imunizaciji ljekara i drugih medicinskih radnika, prije nego što budu dostupne za širu javnost.

Rusija je u utorak zvanično registrirala prvu vakcinu protiv koronavirusa, koju je razvio Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamelaya.

Saopćenje je izazvalo skepticizam širom svijeta, a Rusija namjerava nastaviti treću fazu ispitivanja uporedo s proizvodnjom i korištenjem vakcine.

Međutim, Alexander Gintsburg, čenik Instituta Gamelaya, zalaže se za ovaj pristup i smatra kako je vakcina bazirana na dobro istraženoj naučnoj platformi koja postoji nekoliko decenija.

Vakcina nazvana Gam-Covid-Vac je napravljena da bude primijenjena u dvije doze kako bi se produžio imunitet.

Razlika u dozama je tip adenovirusa koji se koristi za dospijeće vakcine u ćelije organizma.

Prema instrukcijama za korištenje, vakcina je pogodna za osobe od 18 do 60 godina i može biti kombinovana s drugim antigenima.

Oni koji prime vakcinu bit će pod nadzorom ljekara, a razvijena je i mobilna aplikacija kako bi pacijenti mogli kontinuirano davati informacije o svom stanju te brzo informisati ljekare o mogućim komplikacijama.

U Rusiji su novim tipom koronavirusa zaražene 917.884 osobe, a od posljedice zaraze umrlo ih je 15.617.

U posljednja 24 sata zaraza je potvrđena kod još 5.061 osobe, odnosno ukupno 917.884. U istom vremenskom periodu od posljedica izazvanih infekcijom preminulo je 119 osoba, odnosno ukupno 15.617.

Od bolesti se oporavilo još 6.447 osoba, ukupno 729.411.

Zbog korone cijeli jedan život završi u vreći; Najteže je kad pacijent pita: Da li ću i ja tako?

Spektakularno otvaranje 26. Sarajevo Film Festivala u Mostaru uz film “Koncentriši se, baba”