Rusija pozvala strane partnere da se ne miješaju u unutrašnja pitanja BiH, odmah je uslijedila reakcija SDA!

Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije danas je saopćeno kako Rusija poziva strane partnere da izbjegavaju miješanje u unutrašnje odnose u BiH jer smatraju da bi to moglo dovesti do pogoršanja situacije u cijelom regionu.

“Rusija dosljedno podržava unutrašnji dijalog orijentisan na budućnost, temeljen na ravnopravonosti i međusobnom poštovanju. Nadamo se da će svi strani partneri zainteresirani za stalnu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini olakšati izgradnju mostova između svih strana i proširiti konstruktivne agende. Također ih pozivamo da izbjegavaju neuravnotežene procjene koje mogu dodatno zakomplicirati situaciju”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Iz ruskog Ministarstva ističu da su predložene izmjene u Ustavnom sudu BiH u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i pravnim prioritetima koje su usaglasili sami građani BiH.

“Računamo da će sve vodeće političke snage u BiH sa svoje strane doprinijeti donošenju ove zakonodavne inicijative, usmjerene na učvršćivanje integriteta i demokratskog potencijala BiH”, ističe se u saopćenju.

Ministarstvo na čijem je čelu Sergej Lavrov smatra da su tenzije u Bosni i Hercegovini porasle zbog nedostatka povjerenja između tri naroda u pogledu ključnih reformi u pravosuđu, a posebno zbog posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

“Smatramo da traženje rješenja o svim aktuelnim pitanjima narodi u BiH moraju provesti u okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, bez ikakvih vanjskih uplitanja”, naglasili su u ministarstvu.

Povodom ovog saopćenja reagovala je Stranka demokratske akcije (SDA) iz koje su poručili da se ovim saopćenjem daje podrška SNSD-ovom zakonskom prijedlogu o odlasku stranih sudija, ‘što pokazuje da Rusija provodi kontradiktornu politiku, čiji je jedini cilj destabilizacija političkih prilika u BiH’.

“Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH je dejtonska kategorija, ništa manje nego postojanje entiteta i kantona, i ono se ne može uklanjati kroz ultimatume i ucjene. Šta bi bilo kada bismo mi, uime probosanskih snaga, rekli da ne želimo da učestvujemo u radu institucija sve dok se ne ukinu entiteti ili domovi naroda?! Voditi takvu politiku nije u skladu sa Dejtonom i to vrlo dobro znaju u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije”, naveli su iz SDA.

Dalje se ističe kako je paradoksalno da Rusija, s jedne strane, deklarativno tvrdi da je protiv stranog miješanja u unutrašnja stvari BiH, a istovremeno zauzimaju stavove o tekućim pitanjima u BiH, podržavajući konstantno antidejtonske zahtjeve i ultimatume iz entiteta RS.

“Upravo takva pozicija Rusije predstavlja glavnu smetnju postizanju stabilnosti i kompromisa u BiH. Jer svako ovakvo saopćenje i slični potezi ohrabruju Milorada Dodika da nastavi sa svojom politikom ultimatuma i blokada. Imajući u vidu krajnje efekte takve Dodikove politike, očigledno je da je cilj Moskve, koja ga ohrabruje, da BiH drži u blokadi i spriječi je da napreduje ka članstvu u EU i NATO savezu”, navode iz SDA.

U ovoj stranci podsjećaju da je Ruska Federacija decenijama davala konstruktivan doprinos kroz Vijeće sigurnosti i PIC, dajući podršku formiranju i radu Haškog tribunala i korištenju bonskih ovlasti, ali očigledno je da se ta politika promijenila i da je sada cilj destabilizirati stanje u BiH i šire, kako bi takvim stanjem mogla trgovati u široj slici geopolitičkih odnosa.

“Imajući u vidu da je ovo uplitanje Rusije neskriveno i direktno, ovo je vrlo jasna poruka i našim partnerima, prije svega u Washingtonu, ali i u Briselu, da ne smiju dopustiti da Moskva preko lokalnih anti-evropskih i anti-NATO stranaka narušava strateške interese regiona: stabilnost i napredak ka NATO-u i EU”, zaključeno je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.