in ,

SAD izlazi iz nuklearnog sporazuma s Rusijom. Stručnjaci: Na ivici smo katastrofe

SJEDINJENE Države objavile su danas povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme hladnog rata.

“Sjedinjene Države sutra će ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum”, rekao je predsjednik Donald Trump u priopćenju.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo rekao je da je Washington spreman nastaviti razgovore s Rusijom o razoružanju.

Upozorenje iz Rusije

Uoči američke odluke, koja je bila očekivana, Rusija je upozorila SAD na “iznimno neodgovoran” potez, ocjenjujući sporazum nužnim, posebno za europsku obranu.

SAD optužuje Rusiju za kršenje sporazuma i prošle je godine objavio da će se iz njega povući početkom veljače, osim ako se Moskva ne uskladi s odredbama sporazuma.

INF sklopljen 1987. između Rusije i SAD-a brani nuklearne rakete s dometom između 500 i 5500 kilometara.

Kremlj demantira “neutemeljene” optužbe te kaže da Washington krši sporazum. Tvrdi također da Washington zapravo ne želi ući u ozbiljne pregovore kako bi se sporazum održao.

Moskva osudila odluku SAD-a

Ruska diplomacija je upozorila na odluku Sjedinjenih Država da privremeno prekine poštivanje ključnog nuklearnog sporazuma s Rusijom i tvrdi da se radi o američkoj strategiji kako bi se oslobodila svojih međunarodnih obveza.

Ne radi s o krivnji Rusije, strategija Sjedinjenih Država je da se oslobode svojih međunarodnih pravnih obveza u raznim područjima, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na državnom tv-kanalu Rossia 1.

Stručnjak za kontrolu naoružanja: “Idemo prema opasnom scenariju”

“Idemo u smjeru u kojem nismo bili posljednjih 40 godina – neće postojati nikakva ograničenja ni pravila – i to je vrlo opasno”, kazao je za CNN Lynn Rusten, stručnjak za kontrolu naoružanja.

Početkom tjedna znanstvenici udruženja Bulletin of the Atomic Scientists objavili su da je opasnost od eskalacije nuklearnog sukoba na rekordno visokoj razini.

“Idemo prema katastrofi”, upozorili su i napomenuli kako je opasnost od izbijanja nuklearnog rata jednaka kao i 1953. godine, kada su Amerikanci i Sovjeti počeli testirati hidrogene bombe.

NATO podupire američko povlačenje

NATO saveznici “u potpunosti podržavaju” Sjedinjene Države u odluci, objavljenoj u petak, o povlačenju iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom koju Washington optužuje da krši taj dogovor, prenosi Reuters.

“SAD se odlučio na ovaj čin u odgovoru na značajne opasnosti za euroatlantsku sigurnost koju predstavlja tajno rusko testiranje, proizvodnja i postupanje sa sustavima krstarećih raketa 9M729 lansiranih s tla”, stoji u priopćenju Saveza.

“Saveznici u potpunosti podržavaju ovu odluku”, dodaje se.

Izvještaj američkih obavještajnih službi: Na Balkanu se može očekivati otvoreni vojni sukob

Zahuktala lokomotiva na bh. pogon tutnji Slovenijom: Mladog Zmaja mnogi porede sa Džekom, a za to itekako ima razloga…