SAD JE SVE JASNO EU je otklonila sumnje o mini Schengenu

“Govorili smo i o pitanju regionalne saradnje, nama je kazano da ono što se kod nas naziva mini Schengen, to je realizacija četiri slobode na kojima počiva Evropska unija kada je u pitanju kretanje robe, ljudi, kapitala i usluga, da je to nešto što će biti standardizirano u skladu s pravilima EU, to nije zamjena za evropski put bilo koje države, nego je to ustvari priprema tih država za članstvo u Uniji”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka kolektivnog šefa države sa evropskim dužnosnicima prošle sedmice u Bruxellesu.

Gubljenje vremena

Na ovaj način je, moglo bi se zaključiti, otklonjena i posljednja prepreka da bh. vlasti pristanu na učešće u savezu u kojem će biti Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Podsjetimo, ideja mini Schengena datira još od prošle godine, ali do sada nije bilo saglasnosti iz BiH da se njoj pristupi, jer su predstavnici SDA u vlasti sumnjali da se radi o nekoj vrsti alternative za EU put.

Petar Ćorluka, vlasnik “Violete”, smatra kako je saradnja u sklopu mini Schengena upravo put ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Nama je interes ulazak u Evropsku uniju i to treba potencirati. Međutim, mislim da nam je veća šansa da svi skupa uđemo u EU nego pojedinačno, jer sad su svi ispred nas, i Crna Gora i ostali. Mislim da je interes da se ukrupnimo, da skupa idemo u Uniju i onda je to za svakoga bolje”, ističe Ćorluka za Oslobođenje.

Kada je riječ o ekonomskim benefitima od mini Schengena, on kaže da širenje tržišta svima koristi, i stanovništvu i privrednicima.

“Što je manje prepreka za kretanje robe i kapitala, to će biti više slobode, uspješnosti i konkurentnosti na tržištu. Na granicama se gube sati i te administrativne probleme treba prevazići. Čekanje na granicama utječe i to je nepotrebno gubljenje vremena. Ljudi i roba kad krenu, oni će doći, ali bolje da što prije dođu, da se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme, jer kažu da je vrijeme novac”, navodi Ćorluka.

Profesor finansija iz Sarajeva Sanel Halilbegović smatra da bi mini Schengen bio nadogradnja na CEFTA, te da bi donio brojne benefite za privrednike.

“Smatram da bi to dobro došlo za protok robe. Čim vi imate veće tržište, odmah su poboljšani uslovi za kupovinu, a za krajnjeg kupca je povoljnije”, kaže nam Halilbegović, koji je računao gubitke na osnovu zastoja na granicama.
Milijarde u vazduh

“Basnoslovni su iznosi koji nastaju zbog čekanja kamiona na granicama. Kamioni su vrlo skupa aktiva da bi stajali, kao i avion. Ako je parkiran, on ne pravi novac. Samim time su ogromni troškovi, ne samo tog kamiona koji stoji u redu već i vozača koji vozi. Kad multiplicirate broj kamiona i broj sati, dobiju se strašni troškovi koji se bace u vazduh. Došao sam do brojke od 3,2 milijarde eura godišnje, koje se izgube u svim zemljama CEFTA zajedno”, ističe profesor, konstatirajući kako bi od mini Schengena korist vidjeli i građani.

“Po zakonu ekonomije, efekti bi se trebali odraziti i na smanjenje cijena određenih proizvoda koji potpadaju pod taj benefit, jer se smanjuju troškovi, a povećava se konkurentnost”, zaključuje on.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.