in

SAD: Samo nekoliko sati nakon što je otvorena prva plaža na Floridi, broj novozaraženih koronavirusom naglo porastao!

Na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama broj novozaraženih koronavirusom nakon trodnevnog pada naglo je porastao na 1.413, što je najveći broj od izbijanja pandemije.

Ovaj podatak objavljen je samo nekoliko sati nakon što je na osnovu zelenog svjetla guvernera Rona DeSantisa u „sunčanoj državi“ otvorena prva plaža.

Jug države i okrug Majami i dalje su najugroženiji, tako da su čelnici najvećeg grada Džeksonvila, koji ima oko milion stanovnika, dvostruko više od Majamija, za rekreaciju otvorile prvu plažu na sjeveru zemlje.

Odluka o otvaranju plaže saopćena je uz riječi upozorenja „narodu“ da bi to mogao biti početak ako svi budu vodili računa i držali socijalnu distancu, jer se razmišlja o otvaranju države u kojoj će samo Majami zbog koronavirusa pretrpjeti gubitak između 65 i 105 miliona dolara, u ovisnosti o o tome hoće li scenarij oporavka biti optimistički ili konzervativan.

Plaža će biti otvorena od 6 do 11 i od 17 do 20 sati za rekreaciju, pecanje, trčanje, hodanje, plivanje, ronjenje, jedrenje, ali ne i za sunčanje i donošenja rashladnih torbi s pićem.
Na Floridi, koja je dom i za više od četiri miliona penzionera iz svih krajeva SAD, najteža situacija bila je 4. aprila kada je broj pozitivnih porastao za nešto više od 1.300.

Od tada je ipak broj pozitivnih bio u blagom padu, odnosno duže od desetak dana zadržao se na “platou” od oko 1.100 novooboljelih, da bi posljednjih nekoliko dana taj broj pao i na 937.

U utorak je čak zabilježeno samo 610 novih pozitivni pacijenata. Dva dana kasnije broj se udvostručio, da bi u petak novooboljelih bilo 1.413, i to u vrijeme kada je i u najugroženijoj državi Njujork, prema ocjeni guvernera, najgore prošlo.

Florida je u SAD na osmom mjestu po broju pozitivnih, i od te 24.753 osobe, hospitalizirano ih je 3.649. Broj umrlih se za posljednja 24 sata povećao za 58, tako da je do 18. aprila na Floridi izgubljeno 726 života, od ukupno 36.997 žrtava Covida u SAD.

Lepa Brena: Izolacija mi ne pada teško, ovo je prilika da uvidimo kako smo vaspitali djecu

U Sarajevu počinje masovno testiranje građana. Ima jako dobar razlog zašto