ŠAMARČINA VELIKE BRITANIJE DODIKU I VUČIĆU U Srebrenici je bio genocid. Tačka

U Srbiji, ali i bh. entiteu RS danima se vodi svojevrsna revizionistička histerija kojom se pokušava genocid kao presuđeni najstrašniji zločin oprvadati ili čak preimenovati. Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik mašu izvještajem Nacionalnog arhiva Velike Britanije po kojem je napad Srba na Srebrenicu isprovociran od bh. strane, a da je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

U tom dokumentu, navodno, Ministarstvo odbrane te zemlje opisuje događaje koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici 11. jula 1995., kao i reakciju holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, inače optuženik za pomaganje u genocidu izjavio je da je dokument Velike Britanije o Srebrenici koji potvrđuje da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice veoma značajan za utvrđivanje konačne istine o događajima u ovoj opštini.

No, bilo kakvi dokumenti ne mogu izmjeniti presudu i izjave na hiljade svjedoka. Priče kojim se sada pokušava nametnuti dojam da su za Srebrenicu krivi svi izuzev Srba, iako je presuda Međunarodnog suda u Hagu jasna, ne prolazi u javnosti, ali niti u međunarodnoj zajednici.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field u izjavi za NAP nedvojbeno potvrđuje da se u Srebrenici desio genocid.

“Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog djelovanja, je nedavno objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina. Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Mjerodavne ocjene o dešavanjima u Srebrenici i drugim mjestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je saslušao hiljade svjedoka, za šta postoje milioni stranica transkripta“, kazao je Field.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.