Samo dva evropska lidera nisu čestitali Bidenu: Znate li koji su to?

Globus Posljednje

Dok stižu čestitke brojnih svjetskih vođa od Europe preko Latinske Amerike do Azije novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, svjetski mediji bilježe i šutnju nekolicine po tom pitanju

Riječi pariške gradonačelnice Anne Hidalgo “Dobrodošla nazad, Ameriko” čini se da su najbolje odrazile raspoloženje mnogih svjetskih vođa nakon objave američkih medija da je demokratski kandidat osvojio potrebnih 270 elektora za ulazak u Bijelu kuću, piše njemačka novinska agencija dpa.

Od čelnika EU, Njemačke i Francuske te gotovo svih članica Unije, među kojima i Hrvatske, preko Britanije, Kanade, Izraela, Japana, Indije, Južne Koreje, Iraka i Pakistana do Argentine, Perua i Čilea od subote pristižu čestitke za Bidenov izbor na najmoćniju svjetsku dužnost.

Još se nije javio Bolsonaro

Šutnja Jaira Bolsonara, jednog od nekolicine vođa najvećih svjetskih država koje još nisu reagovale na Bidenovu pobjedu u subotu navečer, rječita je, piše francuska novinska agencija Afp.

Izbor Joea Bidena udarac je brazilskom predsjedniku često nazivanom “tropskim Trumpom”, koji je izoliran nakon što je do samog kraja podržavao Donalda Trumpa.

Janša još u srijedu čestitao, ali Trumpu

Američki Nacionalni javni radio (NPR) bilježi i dvije europske reakcije – dok je većina europskih čelnika čestitala Bidenu, to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trumpova supruga Melanija.

Umjesto toga Janša je u svojoj reakciji na Twitteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika, dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

NPR navodi da je protuimigrantski konzervativac Janša, populist Trumpova stila, podržao Trumpa prije izbora i veselio se kad je Trump preuranjeno proglasio svoju pobjedu.

Nije se javio ni Orban

Još jedan Trumpov saveznik, mađarski premijer Viktor Orban, u subotu također nije čestitao Bidenu, piše NPR. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, opremio je vijesti iz SAD-a naslovom “Haos u Americi”.

Lokalni mediji su primijetili i da je Orban jedini lider centralne Europe koji nije u subotu čestitao Bidenu.

Šuti i premijer Meksika

Američki prvi komšija, meksički premijer Andres Manuel Lopez, u subotu je objavio kako neće čestitati Bidenu, poručivši da je umjesto toga mudro odlučio čekati sudski rasplet izbora.

Trumpov tim podnio je niz tužbi kojima osporava rezultate izbora. Trump do sada nije pokazao spremnost da prizna poraz, tvrdi bez dokaza da mu je pobjeda ukradena i umjesto toga njegov pravni tim nastoji na sve načine osporiti rezultate izbora.

Ostaje vidjeti hoće li uspjeti, ocjenjuje njemačka novinska agencija dpa, dodajući da je dvojbeno da će moći preokrenuti sve jači konsenzus o ishodu američkih izbora.

Leave your vote