Sarajevo postaje najgore žarište korone u Evropi, a šefica Kriznog štaba uzela godišnji odmor

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav uzela je godišnji odmor u jeku vrhunca pandemije koronavirusa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Kanton Sarajevo iz dana u dan na dnevnoj bazi bilježi između 50 i 100 novozaraženih koronavirusom, te iako nije riječ o eksponencijalnom rastu broja zaraženih, činjenica je da su kapaciteti kantonalnih zdravstvenih institucija u velikom iskušenju.

Kršenje naredbi i mjera opreza je svakodnevnica, a apeli i podsjećenje građana i poslodavaca na poštivanje odredbi čini se kao Sizifov posao jer novčano kažnjavanje nije ni slično onome koje je bilo zastupljeno tokom lockdowna.

Imajući to u vidu, prvi čovjek organizacije koja bi trebala da bude vodilja u čudnim i komplikovanim vremenima trebao bi da, pored donošenja teških odluka i uloge katalizatora za njihovo provođenje, svojim prisustvom na području za koje je odgovoran doprinese osjećaju kakve-takve kontrole.

Ipak, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS je na ljetovanju u Turskoj.

U vrijeme upozorenja i savjeta iz institucija kao što su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu da je ponašanje građana zabrinjavajuće i da bi trebali pooštriti mjere ili sanckije na postojeće, krajnje je neozbiljno napustiti kormilo broda u oluji, bar to bilo privremeno.

Da stvar bude gora, nije u pitanju sedmodnevni odmor, nego odsustvo od čak 20 dana!

Upravo je njen godišnji odmor inspiracija odluke premijera kantona Marija Nenadića koji je naložio predsjednici i svim članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, uposlenicima Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, te direktorima i svim članovima upravljačkih tijela javno zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, da obustave korištenje započetih kao i planiranih godišnjih odmora do daljnjeg.

Odsustvo funkcionera utječe na funkcionisanje vlasti u cijelom kantonu, pa je lako pretpostaviti da su ljetni odmori razlog što je “hitna sjednica Skupštine KS” zakazana tek za 20. august.

Ali to nije sve jer podsjetimo se i na činjenicu da Kanton Sarajevo već desetak dana nema ministra zdravstva, a nakon što je ostavku krajem jula podnio Resmir Mesihović.

Iako postoje imena u opticaju, problem u imenovanju proističe iz tenzija između Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.