in , ,

Savjetnik Željka Komšića kritikovao ministra vanjskih poslova Hrvatske: “U NATO Programu reformi nema legitimnog predstavljanja naroda”

Kovačević je komentirao pozive Gordana Grlića Radmana da se NATO uključi u izmjene Izbornog zakona na bazi tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda

Slaven Kovačević savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, reagirao je na pozive ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana o tome da se NATO uključi u izmjene Izbornog zakona BiH.

Kovačević je komentirao pozive Gordana Grlića Radmana da se NATO uključi u izmjene Izbornog zakona na bazi tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, poručivši da hrvatski ministar vanjskih poslova uopće ne zna šta radi, s obzirom da u Programu reformi ne postoji nikakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te da je isto odbačeno od zemalja članica NATO-a, poput Njemačke.

Savjetnik za vanjsku politiku je naime podsjetio da se Bosna i Hercegovina podnošenjem Programa reformi nije obavezala na bilo kakvo “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” nego na jednakopravnost građana, navodeći da je na to svoj pristanak dala i Republika Hrvatska.

“Bosna i Hercegovina je podnijela svoj Program reformi (ANP) u kojem se jasno govori o jednakopravnosti svih građana, kao važnom elementu, za koji je svoj pristanak dala i Republika Hrvatska prilikom odobravanja tog istog Programa reformi BiH”, kazao je Kovačević.

Također, Kovačević ističe da istu stvar imamo i u Mišljenju Europske komisije iz 2019. godine u dijelu da Bosna i Hercegovina treba obezbijediti potpunu jednakopravnost svojih građana, kao važan europski standard, za koji je također svoju saglasnost dala Republika Hrvatska, te u zaključcima Vijeća Europske unije iz oktobra 2017. godine, u kojima se jasno traži da Bosna i Hercegovina garantira jednakopravnost građana Bosne i Hercegovine.

“Bilo bi jako korisno, da ministar Grlić Radman obavijesti tamošnju javnost o tome šta je Hrvatska sve podržala, nego da daje ovako nesuvisle i neodržive izjave, koje su u suprotnosti sa onim što se radi u Europskoj uniji i NATO savezu”, dodaje Kovačević.

“Osim toga, ovakva vanjska politika Republike Hrvatske kakvu zastupa Grlić – Radman, a koja se zalaže za to da se putem izmjena Izbornog zakona BiH izvrši etnoteritorijalna podjela BiH, kroz formiranje etničkih izbornih jedinica u jednoj državi koja je aspirant za članstvo u NATO-u, nije politika koja je kredibilan i stabilan partner u NATO-u, jer to vodi u pravcu etničke administrativno teritorijalne podjele BiH, pri čemu je onda nemoguće imati jedinstvenu vojsku”

Dodao je kako je siguran u to da će upravo NATO dati kredibilan odgovor na pogubne ideje o etničkim podjelama BiH koje kroz svoju viziju izmjena Izbornog zakona zagovara Grlić Radman.

“Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao etnički princip koji vodi etničkim podjelama osudila je i odbacila jedna od vodećih zemalja članica NATO-a i EU, Savezna Republika Njemačka, tako da je očito kako Grlić Radman uopće ne zna šta radi”, zaključio je Kovačević.

Valentin Inzko jako ozbiljan, otvoreno je progovorio o strahu: “Milorad Dodik može da se plaši Christina Schmidta”

Solarna energija otvara svoja vrata u BiH: Vratio se u domovinu nakon 19 godina rada u inostranstvu