SDA na nogama: Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića

Sakib Softić i Bakir Izetbegović

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, te Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja i neovlaštenog preduzimanja službenih radnji u vezi sa pokretanjem revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije.

Kako piše u saopćenju, ”Narodni demokratski pokret je u martu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uputio krivične prijave protiv prof. dr. Sakiba Softića, samozvanog agenta Bosne i Hercegovine pred Sudom pravde u Hagu i protiv Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela realizacijom pokušaja da podnesu zahtjev za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde u Hagu iz spora između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije koji je okončan 2007.godine”, navodi se u sapćenju NDP-a koje prenosimo u cjelosti.

”Pravni tim koji se bavio izradom tužbe smatra da postoji osnova za sumnju da je Sakib Softić svojim radnjama bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje iz člana 369. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Pravni tim koji se bavio izradom tužbe takođe smatra da postoji osnova za sumnju da je Bakir Izetbegović svojim radnjama u vezi sa djelovanjem Sakiba Softića bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 220. Krivičnog zakonika BiH.

Narodni demokratski pokret smatra da ovo pitanje, od kako je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega smo se opredjelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima.

Vjerujući da Tužilaštvo i Sud BiH imaju obavezu da u svakom pravosudnom predmetu iskažu nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost očekujemo od Tužilaštva BiH da ovu prijavu uzme u razmatranje u što kraćem roku i da iskaže efikasnost u postupanju jednaku slučajevima koje ovo Tužilaštvo iskazalo u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike Srpske iz septembra 2016.godine , kao i u vezi sa učešćem jedinice Oružanih snaga BiH u obilježavanju i slavljenju Dana Republike Srpske 9.januara 2017.godine”, saopćeno je iz NDP-a.

Iz SDA su stigle žestoke reakcije na ovaj potez Tužilaštva, a o tome će više govora biti u narednim danima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.