in

SDA-ov načelnik izazvao saobraćajnu nesreću, a onda…

Načelnik Jablanice Salem Dedić (SDA) skrivio je početkom aprila saobraćajnu nesreću u Donjoj Jablanici za što je kažnjen sa 100 KM i jednim kaznenim bodom, a kazna ne bi bila neuobičajena da načelnik nije pobjegao s mjesta događaja te se tek nakon dva sata javio u policijsku stanicu i ispričao šta se dogodilo.

Policajci su to naknadno uveli u zapisnik. Ukoliko kaznu plati u prvih osam dana, načelnik ima popust od 50 posto, što znači da će proći sa svega 50 KM kazne.

Oštećena K. M. podnijela je žalbu na rad policijskih službenika, i to protiv zapovjednika policije Nihada Vule i policajaca Branislava Manigode i Majde Ramić,  a u žalbi se navodi da je ”načelnik povukao prijateljske veze s komandirom kako bi dobio što manju kaznu”.

”Oštećena u žalbi navodi da je Vule počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, jer je izdao naredbu Manigodi da obavi uviđaj iako on nema certifikat za obavljanje takvog posla. Upućena je i žalba da policajci u zapisniku nisu naveli da je načelnik Dedić pobjegao s mjesta događaja. Nije navedeno ni vrijeme kad je rađen alkotest, čime je Manigoda prikrio činjenicu da je Dedić pobjegao s mjesta događaja”, navodi se.

U žalbi se ističe kako je ”ovakvim postupanjem prijavljeni pribavio protupravnu korist okrivljenom, odnosno štetu drugim osobama u iznosu većem od 11.000 KM, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

U zapisniku je, tvrde novine, navedeno da su na mjestu događaja tijekom uviđaja bili prisutni i Manigoda i Ramić. Oštećena je uputila žalbu i na ovu stavku, tvrdeći da su bili prisutni samo ona i Manigoda, a kao dokaz je priložila fotografije s mjesta događaja.

Mediji pišu da je u policijskom zapisniku navedeno je i da je Dedićeva službena Škoda Octavia fotografirana na mjestu događaja, iako su oštećena i Manigoda skoro dva sata pokušavali pronaći i telefonski stupiti u kontakt s Dedićern.

Navedeno je i da je riječ o nesreći s manjom materijalnom štetom, iako procijenjena šteta na automobilu M. K. iznosi 5.995 KM. Načelnik Dedić kažnjen je sa 100 KM za tri prekršaja, i to za izazivanje saobraćajne nesreće, udaljavanje s mjesta događaja i neukazivanje pomoći oštećenima.

Ovim iznosom kažnjavaju se i vozači za nekorištenje pojasa, neposjedovanje potvrde o registraciji, korištenje mobilnog telefona u vožnji, pretjecanje kolone… 

Zastrašujući prizor u Beogradu sve zaprepastio: GRDOSIJA OD 90 TONA PROTUTNJALA ULICAMA

Dragan Bursać

VAPAJ DRAGANA BURSAĆA ŠIRI SE INTERNETOM Dijasporo pomozi!