SDP brutalno napao Sebiju: “Prekršila si Hipokratovu zakletvu, valjda si je nekad položila!”

Socijaldemokratska partija BiH danas je u saopćenju za javnost pozvala direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović da podnese ostavku. Naveli su da je razlog tome što ne dozvoljava liječenje jednog djeteta u ovoj ustanovi, čime direktno krši Hipokratovu zakletvu, “za koju se nadamo da ju je nekad položila”.

– Iako su prijetnje medicinskim radnicima nedopustive, kao što je to bio slučaj prilikom prijetnji doktoru Edi Hasanbegoviću, koje ovim putem osuđujemo, ipak se ne možemo oteti utisku da su ovakve prijetnje direktan produkt višegodišnje represije i ušteda nauštrb pacijenata direktorice Izetbegović. Ušteda na osnovnim medicinskim potrepštinama na KCUS-u traje već godinama, što je dovelo do toga da medicinski radnici ove ustanove postanu svojevrsna meta nezadovoljnih pacijenata, koji svoje nezadovoljstvo jedino mogu iskaliti na medicinskim radnicima – saopćili su.

Iz ove stranke naglasili su da je veliki broj stručnjaka direktorica bukvalno otjerala s KCUS-a i da se često provodi mobing nad radnicima koji se ne žele povinovati vladavini direktorice u Kliničkom centru.

– Potpuno je jasno zašto dolazi do situacija u kojima će jedino, nažalost, deblji kraj izvući medicinsko osoblje, a ne direktorica Izetbegović. Podsjećamo direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da je ova medicinska ustanova vlasništvo svih građana Federacije BiH, a nije njena privatna bolnica, u šta je pokušavaju uvjeriti njen muž Bakir i ostali čelnici SDA – saopćeno je.Nadalje, navode da “ukoliko je u direktorici ostalo zrno morala, pozivamo je da odmah dozvoli nastavak liječenja djeteta iz navedenog slučaja, a ukoliko se to ne desi, neka odmah podnese ostavku i posveti se parlamentarnom radu i tako pokuša pomoći građanima FBiH, jer je očito nesposobna da bude direktorica najveće kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini”.