in , , ,

Sead Biščević je Bosanac čija firma gradi prvi podvodni rotor skoro 200 metara ispod Atlantskog oceana

Sead Biščević je zaslužan što se bh. zastava našla u novoizgrađenom podmorskom tunelu Eysturoy

Na udaljenim Farskim otocima otvorit će se nevjerovatan podvodni kružni tok. Mreža tunela Eysturoyartunnilin ima dužinu od skoro 11 kilometara, široka je 10,25 metara, a najniža mu je tačka na 187 metara ispod mora.

Sead Biščević je zaslužan što se bh. zastava našla u novoizgrađenom podmorskom tunelu Eysturoy na Farskim Otocima.

Ovaj Bosanac s Norveškom adresom je rodni Sanski Most napustio 1993. godine, zbog rata, a njegov novi dom postao je Stavanger, grad u kojem se ostvario i u poslovnom svijetu.

Biščević je vlasnik firme Roxel Infra As, specijalizirane za elektronske radove, a jedan od njegovih najznačajnijih projekata je rad na najdužem podmorskom tunelu na svijetu Ryfast, kao i radovi na novoizgrađenom tunelu Eysturoy na Farskim Otocima.

Eysturoy tunel privukao je pažnju brojnih svjetskih medija, s obzirom na to da je riječ o mreži tunela s kružnim tokom koji se nalazi 187 metara ispod mora. Podvodni tuneli povezuju ostrva Streymoy i Eysturoy u mrežu dugu oko 11 km.

Uspješni Bosanac ističe da kada ide u obilazak radova ima kacigu sa zastovom BiH.

“Naša zastava našla se tako i u tunelu Eysturoy na Farskim otocima. U petak smo predali radove državnoj upravi za ceste Farskih Otoka i to 39 dana prije roka”, kazao je.

Biščević je jedan od mnogobrojnih koji se ostvario izvan granica svoje domovine.

“Mnogi Bosanci rade odgovorne poslove i priznati su u Norveškoj, kao i ja. Nikad ne zaboravljamo domovinu, u svakom uspješno obavljenom posalu tu je i zastava BiH. S obzirom na to da imam udjela u izgradnji tunela Eysturoy i naša zastava je tu”, istakao je.

Dodaje da je prije nešto više od godinu dolazio u BiH s namjerom da bh. firme uključi u radove tunela Eysturoy – prenosi Klix.

“Nažalost, nisam uspio jer naše firme tada nisu posjedovale potrebne certifikate. Također, ponude naših firmi bile su više od evropskih”, zaključio je.

CIK BiH objavio nove rezultate izbora u Mostaru

SUD DONIO ODLUKU “Pravda za Davida” dobila presudu: MUP RS mora da im plati 1.500 eura!