Sejfudin Tokić: Bošnjaci oprez – prijeti nam novi, dvanaesti genocid

Sejfudin Tokić

Bošnjački narod ima historijsko iskustvo da se u najdramatičnijim vremenima i iskušenjima najbolji odgovori iznalazili iniciranjem i organizovanjem sveobuhvatnih svih struktura naroda – pokreta poput primjera radi onih koji su vodili 1831. Husein kapetan Gradaščević – Zmaj od Bosne, 1919. Mehmed Spaho i 1990. Alija Izetbegović. Uz sve greške koje su pratile ovakvo političko organizovanje Bošnjaka, ovi pokreti su odigrali historijski važnu-pozitivnu ulogu u odbrani i očuvanju Bosne i Bošnjaka, kazao je u u razgovoru za portal BHDijaspora.net Sejfudin Tokić uoči Sabora Bošnjačkog pokreta koji će se održati u Sarajevu 21. maja tekuće godine.

Čitaj još: Kuharska reprezentacija Republike Srpske odvojila se od reprezentacije BiH

Rekao je da se BiH i bošnjački narod nalaze u teškom položaju koji, kako je naglasio, ima snagu historijske sekunde.

”Naš narod i država ponovo se nalaze u periodu snažnih napada i osporavanja. Nalazimo se u “historijskoj sekundi” koja zahtjeva formiranje novog Bošnjačkog pokreta te definisanje strateških ciljeva kroz novu bošnjačku politiku. Zato pozivamo predstavnike političkih, akademskih, kulturnih i vjerskih struktura bošnjačkog naroda da uzmu aktivno učešće u pripremi i radu Sabora novog Bošnjačkog pokreta 21.05.2017. na kojem će se definisati prijedlog nove bošnjačke politike”, dodao je Tokić.

Rekao je da se u ovom trenutku ne može govoriti o definiisanoj politici Bošnjaka u BiH i da je stanje haotično – u stanju vještačkih podjela koje nemaju veze s ideološkim opredjeljenjima.

Sejfudin Tokić: Samo punim jedinstvom sa definisanim strateškim ciljevima i okupljeni prevashodno oko interesa države i naroda možemo očuvati cjelovitost i suverenitet države BiH a bošnjački narod novih genocida, ratnih stradanja i pogroma.

”Bošnjački pokret nije alternativa postojećoj politici, jer naprosto mi danas, nažalost ne možemo govoriti o ozbiljnoj, definisanoj bošnjačkoj politici već pomalo o haotičnom političkom organizovanju koje nameću “poltičke oligarhije” vještački podijeljene na tzv ljevicu, desnicu i centar. Izazovi pred kojima se nalazi naša država i narod nemaju baš puno veze sa ideološkim opredjeljenjima navedenih političkih orjentacija. BiH se nalazi pred otvorenim pokušajem podjele po poznatoj matrici velikosrpske i velikohrvatske politike dogovora Tuđman – Milošević ili ranije Cvetković – Maček, a bošnjački narod pred prijetnjama novog dvanaestog genocida, negiranja identiteta, kulture , jezika, historije. U genocidom nastastaloj RS, politika genocida očito nikada nije ni prestajala”, rekao je Sejfudin Tokić za BHDijaspora.net.

Današnja Stranka demokratske akcije ne može se ni po čemu porediti s onom izvornom strankom koja je početkom devedesetih bila pokret bošnjačkog naroda mnogo više nego puka politička organizacija.

”Nemam političkih ambicija”

”SDA formirana 1990 godine bila je pokret bošnjačkog naroda u tom historijskom periodu. Naš narod je istinski prihvatio liderstvo rahmetli Alije Izetbegovića u periodu veoma teškom za naš narod i državu u kojem je RBiH priznata kao suverena država i sa Ustavom bez unutrašnjih podjela primljena u punopravno članstvo UN 22. maja 1992. Današnja SDA koja se urušava usljed krupnih podjela, frakcijski borbi i razlika koje nemaju karakter borbi oko različitih političkih strateških ciljeva sve manje izuzev imena ima veze sa SDA koju je predvodio rahmetli A. Izetbegović 1990”, kazao je Tokić.

”Nemam nikakve političke ambicije, kada sam formirao Bošnjački pokret 2012 godine u Banjaluci vjerovao sam da se kroz vanstranačko političko djelovanje može ojačati svijest o identitetu Bošnjaka i doprinijeti da se politički predstavnici Bošnjaka posebno u manjem bh. entitetu odgovornije odnose prema vlastitom narodu. Pet godina poslije, mogu reći da sam kroz preko 800 održanih tribina i javnih skupova od kampanje za popis stanovništva “Bitno je biti Bošnjak”, učešća na izborima za Predsjednika RS do više stotina tribina i promocija moje knjige “Nova bošnjačka politika – Bitno je biti Bošnjak” svjestan da smo ojačali svijest našeg naroda o vlastitom identitetu. Danas je puno bolja situacija u političkom smislu unutar našeg naroda nego među tzv političkom elitom. Bošnjački narod i naša jedina domovina zaslužuju bolje vodstvo i predstavnike u politici unutar države, regije i svijeta ukupno. Spreman sve učiniti da pomognem da se taj ciilj i ostvari”, rekao je Tokić za kraj.

Sabor Bošnjačkog pokreta održat će se u nedjelju u hoteli Holiday u Sarajevu s početkom u 12 sati.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.