Sejfudin Tokić pozvao Bošnjake da se suprotstaveU novom Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS država BiH se i ne spominje, a najvažniji elementi Okvirnog zakona o obrazovanju 2003. – zajednička jezgra nastavnih planova i programa, potpuno su izbačeni iz obrazovnog sistema u ovom dijelu BiH, kazao je predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić.

Ovakvim činom vlasti RS, navodi Tokić u saopćenju za javnost, pokušavaju i formalno legalizirati dugogodišnju drastičnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva.

Tokić smatra da međunarodne institucije u BiH, OHR, a posebno Misija OSCE-a, čije su obaveze po Mirovnom sporazumu sprečavanje svih oblika diskriminacije u obrazovnom sistemu, više godina “mirno posmatraju negiranje BiH, bosanskog jezika, kulture i historije ove zemlje te otvoreno negiranje genocida iz perioda 92.-95.”

On poziva sve predstavnike bošnjačke akademske, kulturne, vjerske i političke zajednice te nevladine organizacije da se suprotstave daljem negiranju države BiH i identiteta bošnjačkog naroda u obrazovanju, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.