in ,

Senad u Švedskoj kao izbjeglica, vratio se u BiH i pokrenuo biznis

Senad u Švedskoj kao izbjeglica, vratio se u BiH i pokrenuo biznis
Senad u Švedskoj kao izbjeglica, vratio se u BiH i pokrenuo biznis

Senad Šantić izbjegao je, kao dijete, u Švedsku 1993. godine. Međutim, njegova veza s Bosnom i Hercegovinom nije pokidana, pa je od 1996. godine ljeta provodio u rodnom Mostaru, održavajući stalne kontakte s rodbinom i prijateljima na dvije strane Evrope. Vratio se i pokrenuo IT kompaniju.

Njegova životna priča počinje sa željom da sačuva vezu s rodnim gradom, a danas donosi nova radna mjesta za mlade ljude u Bosni i Hercegovini.

”Nakon studija informatike, otišao sam u Sjedinjene Američke Države na godinu, gdje postepeno počinje moje usmjeravanje prema biznisu i poduzetništvu. Vratio sam se u Švedsku te sa svojim profesorima pokrećem kompaniju za jednu mobilnu aplikaciju koju su koristile lokalne škole. Uvijek sam znao da hoću nešto napraviti na Balkanu i osjetio sam da je pravo vrijeme za to. Kontaktirao sam prijatelja Nikolu Mirkovića i dogovorili smo da pokrenemo informatičku konsultantsku firmu. Kažem mu, ja ću otići u Mostar i voditi posao i programiranje, a on će ostati u Švedskoj te nam pronalaziti poslovne prilike. Tako je i bilo ”, prisjeća se Šantić.

U Bosni i Hercegovini pokrenuo je kompaniju ”ZenDev” i krenuli su s radom.

”Naša osnovna filozofija je briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo prisutni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje”, dodaje Šantić.

Ističe da su prije nekoliko mjeseci počeli saradnju s USAID projektom “Diaspora Invest”. To je, kaže, još jedna prednost rada u domovini – postojanje takvih aktivnosti koje stimuliraju njihov rad i ulaganje, prenosi Fena.

”Kroz programsku podršku smo osigurali opremanje kancelarije, zatim i edukaciju iz search engine marketinga i optimizacije. Povezali su nas s drugim klijentima te zajedno radimo na širenju mreže i suradnje, kako u državi tako i u inozemstvu. Olakšali su nam u tom procesu i time otvorili prostor da stvaramo nova radna mjesta”, zaključuje Šantić.

Poručuje da je “sad pravi trenutak za investicije u Bosnu i Hercegovinu, jer ima ogromni prostor za veliki rast“.

”Postoji radna snaga i velike mogućnosti za razvoj. Mnogi se ustručavaju od ulaganja u našoj državi, ali najbolja poruka za njih je ”kupuj kad svako prodaje, a prodaj kad svako kupuje”. Naše vrijeme dolazi i samo treba napraviti prvi korak”, zaključio je Šantić.

Počinje Ramazan: Koje sure iz Kur’ana treba učiti u vremenima depresije i stresa

Pasoš BiH

U tuđini ste: Šta konzul može učiniti za vas