Senat prihvatio Trumpovu sutkinju Vrhovnog suda, demokrati bojkotovali glasanje

Globus Posljednje

Odbor za pravosuđe američkog Senata, kojeg kontrolišu republikanci, prihvatio je nominaciju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda SAD-a uprkos bojkotu demokrata, čime je oslobođen put za njeno potvrđivanje u Senatu.

Svih 12 članova iz redova republikanaca glasalo je za Barret dok je 10 demokrata bojkotovalo glasanje.

Odbor nikada do sada nije potvrdio kandidata za Vrhovni sud tako blizu predsjedničkih izbora.

“Uspjeli smo. Nominacija sutkinje Barret izašla je na vidjelo. Ovo je revolucionarni i historijski trenutak za američku praavnu zajednicu, ali i politiku”, rekao je Lindsey Graham, predsjednik Odbora za pravosuđe, piše DW.

Sve izvjesniji uspon ove 48-godišnje sutkinje u Vrhovnom sudu značit će u doglednoj budućnosti šest konzervativnih i troje liberalnih sudaca u Vrhovnom sudu.

To bi moglo otvoriti novu eru u pravosuđu te izmjene Zakona o pristupačnoj njezi, dozvoljenom abortusu, pa čak i rezultata predsjedničkih izbora.

Miljenica kršćanskih konzervativaca pokušala je zaobići pitanja o abortusu, predsjedničkim ovlastima, klimatskim promjenama, biračkim pravima i ObamaCareu na saslušanju u Odboru za pravosuđe, što je razbjesnilo demokrate.

Barrett je pobožna katolkinja koja se lično protivi abortusu. Na saslušanju je rekla da presuda Roe protiv Wade iz 1973., kojom je legalizovan abortus, nije “super presedan” koji se ne bi mogao poništiti. Međutim, također je rekla da nema namjeru ukidati pravo na abortus.

Trump je još 2016. rekao da će imenovati suce koji će poništiti tu presudu.

Trenutni američki predsjednik je nominovao Barrett za sutkinju Vrhovnog suda nakon smrti liberalne ikone, sutkinje Ruth Bader Ginsburg. Barrett je treća osoba koju je Trump nominirao u Vrhovni sud, koji se sve više okreće udesno.

(DW)

Leave your vote