“SINA SU MI GREŠKOM UBILI” Potresna ispovijest jedne majke: Ne može da vjeruje da ni poslije 12 godina za ovo ubistvo niko nije odgovarao

Vijesti

Mladić dobar, školovan, lijep, pred njim je bila svijetla budućnost. A onda, dok je sa prijateljima sjedio u kafiću, likvidira ga plaćeni ubica. Greškom, jer je nosio sivu majicu. Istu kao i prava meta atentata.

Iako je prošlo više od 12 godina od kada je ubijen Nikšićanin Goran Pejović (29), crnogorsko tužilaštvo još nije prikupilo dovoljno čvrste dokaze na osnovu kojih bi napisali optužnicu protiv člana ozloglašenog Zemunskog klana Sretka Kalinića. Njega su istražitelji označili kao ubicu još 2016. godine.

Da je Pejović ubijen greškom bilo je jasno odmah nakon zločina, ali na zvaničnu potvrdu javnost je čekala skoro osam godina. Metak je navodno bio namijenjen Budvaninu Ivanu Deliću, ali nadležni organi još nisu utvrdili zbog čega i po čijem nalogu.

Neutješni Pejovićevi roditelji, umorni, sa traumom najvećeg gubitka i višegodišnjeg iščekivanja, kroz suze pitaju da li će pravda ikada biti zadovoljena.

Stanka Pejović, majka ubijenog mladića pita se hoće li dočekati da sazna istinu.

– Plašim se dokle ću moći ovako, hoću li ja i on za života dočekati to da nam kažu, meni Gorana ne može vratiti ništa, meni bol ne može ublažiti niko niti ništa s njegova kraja, ali eto mogla bih da kažem kad ujutro pričam sa njim da mu kažem “e sine tako i tako” uradio je taj i taj, greškom si mi nečijom, umjesto drugog ti si platio – rekla je ona za TV “Vijesti”.

Roditelji ubijenog mladića nemaju primjedbu na tužiteljicu Lepu Medenicu sa kojom redovno komuniciraju, ali strahuju da će, i pored toga što ona obećava da će slučaj dovesti do kraja, spisi predmeta o ubistvu njihovog sina otići u fioku zaborava.

– Strašno, strašno, strašno je živjeti podići dijete, školovati, da ode tri dana pred 29 rođendan, da se odmori sa društvom, sa kumovima i da ga neko greškom zamijeni i da mu uzme život i od tada do dan danas da ne može da se kaže roditeljima istina, koja se zna. Može li, ne može li, rečeno nam je nema dokaza čvrstih da mogu da kažu taj i taj i taj to i to – nemaju – priča njegova majka.

Priznao da je greškom ubio mladića

Sretko Kalinić je još 2010. godine hvatskim istražiteljima priznao da je trebalo da likvidira Delića, ali da je greškom ubio mladića koji je na sebi imao istu majicu kao i Delić.

Kako su objavili hrvatski mediji, on je dok je prilazio stolu za kojim je Pejović sjedio u jednom budvanskom lokalu rekao: “Ovo ti je pozdrav iz Beograda”. Navodno je kasnije priznao i po čijem nalogu je trebalo da ubije Delića, ali je potom povukao priznanje.

Kalinić je dva puta odbio da razgovara sa crnogorskim tužiocima o ovom zločinu.

– Ovo vjerujem neko zna, a ko, štiti li ko koga to ne mogu da tvrdim. Moj Goran za svoje godine nikad nije mrava zgazio i da na takav način ode da mu bude majica slična i da nam kažu da im je žao da je greškom ubijen, čijom greškom – pita se Stanka.

Sretko Kalinić je jedan od učesnika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i trenutno se nalazi u zatvoru u Beogradu.

Ko je Ivan Delić?

Ime Ivana Delića postalo je poznato široj javnosti 2001, kada ga je Anketni odbor Skupštine SR Jugoslavije, koji je vodio lider radikala Vojislav Šešelj, osumnjičio za ubistvo saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, što je ovaj Budvanin negirao.

Delićevo ime se u međuvremenu pojavljivalo u javnosti poslije nekoliko atentata na njega, ali i optužbi Mirka i Nede Šurine, koji su ga optuživali za smrt svoje djece, Marije i Darija. Uhapšeni pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić priznao je da je u namjeri da likvidira Delića prije dvije godine greškom ubio nedužnog Nikšićanina Gorana Pejovića.

Delić je povodom toga rekao da vjeruje da su Kalinićevi navodi tačni. Inače je Delić u srpskoj policiji označen je kao plaćeni ubica crnogorske mafije, piše Blic.

Leave your vote