Sindikat policije nakon svirepog ubistva kolege uputio jasnu poruku: “Pozivamo na oprez”

Sindikat policije Kantona Sarajevo izrazio je najdublje saosjećanje povodom saznanja o smrti kolege iz Federalne uprave policije.

Podsjećamo, beživotno tijelo policajca pronađeno je u blizini Tarčina, na lokaciji Suhodol. Policijske i druge ekipe nalaze se na mjestu događaja.

Uviđaj je u toku, a njime rukovodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Izražavamo najdublje suosjećanje sa porodicom, prijateljima i kolegama ubijenog policijskog službenika Federalne uprave policije.

Prije svega nešto više od 3 mjeseca svjedočili smo svirepom napadu na policijske službenike Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kada su ubijena dvojica naših kolega.

Nažalost, prema informacijama kojima raspolažemo i ovdje se radi o napadu koji je imao za cilj ubiti predstavnika reda i zakona, dakle, cilj su policajci koji samo vrše svoju misiju propisanu Ustavom i zakonom, a za posljedicu ima stvaranje osjećaja nesigurnosti.

Na napade koji imaju za cilj lišiti života policijske službenike već smo upozoravali tokom ranijeg perioda, ali ono čemu smo svjedočili nedavno i ovo čemu svjedočimo danas je zaista više nego zabrinjavajuće i već odavno zahtjeva vrlo detaljnu i sveobuhvatnu društvenu analizu stanja u kojem se nalazi ovo društvo, posebno sa aspekta sigurnosti, uslova i izazova sa kojima se susreću policijski službenici.

Dodatno nas žalosti činjenica da je ovo ubistvo našeg kolege iz FUP-a izvršeno u vrijeme kada se u našoj zemlji, uprkos svima izazovima i nedaćama, osjetila pozitivna atmosfera nastala kao posljedica organizacije evropske olimpijade za mlade, a svjedočimo nadljudskim naporima policijskih agencija, posebno Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da navedena organizacija prođe u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Izražavamo nadu da će ubice, kako ovog, tako i ostalih ubijenih kolega biti uhapšeni i osuđeni najstrožijim zatvorskim kaznama.

Osuđujemo svaki vid napada na svakog policijskog službenika i dajemo podršku svim policijskim službenicima da svoje zakonom propisane ovlasti koriste u punoj mjeri, posebno one ovlasti koje imaju za cilj odbiti napad od sebe ili drugog lica kojem je život ugrožen. Sve policijske službenike pozivamo na oprez i da prilikom vršenja svojih poslova i zadataka prevashodno vode računa o svojoj ličnoj sigurnosti koja je preduslov da osiguraju sigurnost i zaštite život nekom drugom!”, navodi se u saopštenju.