SITUACIJA IZMIČE KONTROLI Vanredna sjednica Vlade u Sarajevu

Događaji

U Sarajevu je u toku vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Kako je kazao premijer Mario Nenadić, detaljne informacije sa sastanka trebale bi biti poznate oko podne.

U Kantonu Sarajevu danas su potvrđena 233 nova slučaja zaraze koronavirusom, 24 više nego jučer. Ono što posebno zabrinjava jeste situacija u zdravstvenim ustanovama koje se brinu za zaražene osobe, posebno ako uzmemo u obzir da se u jedinom izolatoriju na području kantona, onom na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, trenutno nalaze 94 pacijenta.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ranije je u nekoliko navrata upozoravala da mora biti otvoren još jedan izolatorij jer onoj kojim rukovodi uskoro neće imati mjesta za nove pacijente. Ona je ranije kazala da izolatorij ima kapacitet za 100 kreveta, a što znači da su 94 već popunjena.

Novi izolatorij trebao bi biti otvoren u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, ali on bi za prijem pacijenta trebao biti spreman tek u decembru, što znači da će Vlada morati pronaći drugo rješenje.

Infektolog Ednan Drljević nedavno je u razgovoru za Klix.ba kazao kako su obezbijeđeni svi uslovi za rad izolatorija, od prostora, potrebnih kadrova, do lijekova. Također, Vlada Kantona Sarajevo je odobrila zapošljavanje 100 novih ljekara i medicinskog osoblja koji će se brinuti o zaraženim pacijentima u ovoj ustanovi, koja raspolaže sa 44 bolnička kreveta. No, problem je u tome što objekat ne može u kratkom vremenskom roku biti spreman za prijem pacijenata.

Tek nedavno je raspisan tender za uređenje i rekonstrukciju prve faze objekta na koji su se prijavila tri ponuđača, a najboljeg će odabrati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) koji je izradio ovaj projektni zadatak.

(Klix.ba)

Leave your vote