Evropska unija, pixabay

Sjajna vijest za Bosance i Hercegovce u Sloveniji

Posljednje Vijesti

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za produženje važenja Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, čime se omogućava da bh. studenti i dalje budu oslobođeni plaćanja troškova školarine u Sloveniji, koju plaćaju stranci.

Važenje Protokola, koji je zaključen 2013. godine, produžava se do kraja studijske godine u kojoj će Bosna i Hercegovina postati članica Evropske unije (EU).

Pored toga što su bh. studenti izjednačeni sa državljanima Republike Slovenije u pogledu plaćanja troškova školarine, za državljane BiH svake godine na raspolaganju je i 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji, a u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS).

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog za produženje važenja Protokola Predsjedništvu BiH na odlučivanje, saopšteno je iz Vijeća ministara nakon sjednice održane u ponedjeljak u Sarajevu.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.