SJAJNE VIJESTI SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: Pandemija usporava u svim dijelovima svijeta osim u dvije regije. Jedna je naša

Vijesti

Pandemija koronavirusa i dalje se širi, ali rast broja novozaraženih i smrti u svijetu usporava, s iznimkama jugoistoka Azije i istočnog Mediterana, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svom posljednjem izvještaju o epidemiološkoj situaciji, objavljenom u ponedjeljak navečer, WHO je istaknuo kako su dvije Amerike i dalje najteže pogođene te na njih otpada polovina novih slučajeva i 62 posto od 39 hiljada preminulih posljednje sedmice.

U svijetu je zaraženo više od 23,65 miliona ljudi, a 811 hiljada je preminula, stoji u podacima agencije Reuters za utorak.

“WHO je u sedmici koja se završila 23. augusta izvijestio o preko 1.7 miliona novih slučajeva covida-19 i 39 hiljada preminulih, što je 4 posto manje zaraženih i 12 posto manje smrtnih slučajeva u odnosu na sedmicu prije“, objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda.

Jugoistočna Azija, druga najpogođenija regija, bilježi rast novih slučajeva od 28 posto i 15 posto više preminulih. Najviše ih je u Indiji, ali se virus ubrzano širi i u Nepalu.

Na području istočnog Mediterana broj slučajeva narastao je za 4 posto, no broj preminulih pada proteklih šest sedmica, istaknuo je WHO. Najbrži rast u odnosu na prošlu sedmicu bilježe Libanon, Jordan i Tunis.

Broj novozaraženih i smrti u Africi je pao za 8 i 11 posto, “prvenstveno zbog pada broja slučajeva u Alžiru, Keniji, Gani, Senegalu i Južnoafričkoj Republici”.

“U Europi broj slučajeva raste u protekle tri sedmice”, stoji u izvještaju WHO-a, „no zadnje sedmice je zabilježen mali pad od 1 posto, a broj smrtnih slučajeva pada širom regije“.

U regiji zapadnog Pacifika broj slučajeva je pao za 5 posto, prvenstveno zbog usporavanja širenja u Japanu, Australiji, Singapuru, Kini i Vijetnamu.

Leave your vote