Sjećate li se Harisa Silajdžića, znate li šta radi danas?

Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

On je bio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u vrijeme kad se naša zemlja borila za svoj opstanak, onda je bio i član njenog Predsjedništva, a danas ga nema na političkoj sceni ove države.

Haris Silajdžić je simbol svog vremena, neko čije će ime ostati zapisano u historijskim edicijama naše zemlje i koga će velik broj ljudi pamtiti po dobrom uprkos usponima i padovima koji su pratili njegov politički put.

Znate li šta radi danas? Odgovor je kratak – ništa posebno, ali ima zanimljivu novu profesiju. Mirno provodi penzionerske dane, piše pjesme, a nedavno je izdao i knjigu poezije. Veoma zanimljivo priznaćete. Ponekad, ali rijetko daje intervjue, a prije godinu i nešto više oženio se Selmom Muhedinović, sarajevskom muzičarkom.

Nema nikakvih nagovještaja da će se vratiti u politiku što mu je ruku na srce i najbolja odluka. U ovakvim okolnostima utisak bi nesumnjivo samo mogao pokvariti.

Inače, Silajdžić je doktor povijesnih znanosti, a radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te drži predavanja na sveučilištima širom svijeta, između ostaloga i na prestižnom Harvardu, te još nekoliko američkih fakulteta.