SKANDAL U HAGU Uvažena žalba ratnog zločinca: Suspendovana trojica sudija u slučaju Ratka Mladića

Ratko Mladić

Sudija Jean Claude Antonetti uvažio je žalbu odbrane Ratka Mladića da se iz drugostepenog sudskog vijeća u ovom predmetu isključe trojica sudija i to Carmel Agius, Liu Daqun, Theodor Meron, potvrđeno je za N1 iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Donesena je i odluka o imenovanju novih sudija. Kako nam je potvrdio Miodrag Stojanović, advokat Ratka Mladića, udovoljeno je njihovom zahtjevu da se iz žalbenog postupka na Mladićevom suđenju isključe sudija Theodor Meron te Carmel Agius i Liu Daqun, jer su “pristrasni”.
Ranije su u odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Daqun pisali a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

U vezi s Meronom napominje se da je ovaj sudija predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić “namjeravao da ubije bosanske Muslimane”, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Kontroverzni Antonetti 

Mladićevi advokati su naznačili da je Agius bio član vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun učestvovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

“U odluci je rečeno da postoji objektivna praksa Evropskog suda za ljudska prava da može doći do predrasuda sudija”, kazao je Stojanović za N1 te dodao da je sudija Antonetti procjenio da je fer da oni budu izuzeti iz žalbenog vijeća.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.