Skandalozan potez ambasadora BiH u Australiji: Mirza Hajrić pretjerao

Mirza Hajrić
Mirza Hajrić

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić napravio je jučer skandalozan potez koji diplomata njegovog ranga i ugleda nikako sebi ne bi smio dopustiti. On je na neprimjeren način komentarisao novinarke BHRT-a pokušavajući se ograditi ”ličnim stavom”.

Nije to prvi put da se naše diplomate kroz ”lični stav” oslobađaju vlastitih demona, a samo izrazito glup čovjek ovakve ”lične stavove” može odvojiti od onoga što ljudi koji ih iznose – zaista jesu.

Ne možete obnašati neku javnu funkciju i svoj lični stav iznositi u medijima, na društvenim mrežama. Kakav ste vi onda čovjek? Kakav je onda Vas službeni stav? Bezličan?

Neprimjereno je, nekulturno, degutantno i vulgarno vrijeđati nekog zbog fizičkog izgleda ili tjelesne mane. Zbog toga se prvačići kažnjavaju lošim ocjenama za vladanje. Ne možete, poštovani ambasadore, nekome reći da je prljav. To je ružno, to prelazi granice dobrog ukusa, a o lijepim diplomatskim običajima da i ne govorimo.

”Voditelji/ce često pogužvani, neurednih i bajatih frizura, neprikladno obučeni, čak izgledaju prljavo, čujem da se pojavljuju sa piercingom, nepravilno izgovaraju većinu riječi…”, napisali ste.

Zamislite da vas, cijenjeni ambasadore, isti ti novinari opišu kao ”poluljudsku pojavu upalih obraza, teških bora, zaokruženih podočnjaka, raščupane i buhave kose” i još da vam pri tome kaže da ste prljavi – sve kao svoj lični stav. Da li bi Vam to bilo normalno?

U diplomatiji, dragi Mirza, nema ličnog stava. To ste u ovih trideset godina diplomatisanja morali shvatiti ako već nigdje niste pročitali. Sve što kažete, kažete i u naše ime. U Australiji predstavljate i nas. Lične stavove ostavite za kuću ili kafanu.