in ,

Skandalozna izjava bivšeg komandanta UNPROFOR-a digla na noge BiH

Bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi izjavio je da 1995. godine u Srebrenici nije bio genocid već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.
Mekenzi je istakao da su jedinice Nasera Orića koje su izlazile iz enklava pod zaštitom UN i činile zvjerstva nad srpskim narodom.

– To je ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage Srba uredno evakuisale sve civile, žene, djecu i starce iz rejona borbenih dejstava – rekao je Mekenzi za Večernje novosti.

On smatra da je oslobađanje Nasera Orića zauvijek potvrdilo pristrasnost suda u Hagu.

Komentarišući odustajanje haškog tužilaštva od nekih tačaka optužnice u slučaju “Markale” ili “Vase Miskina”, kanadski general je ocijenio i da je granatiranje Sarajeva bio ratni zločin za koji odgovornost snosi general Ratko Mladić, ali i da su sa druge strane “neke snajperske i pješadijske zasjede i bombaški napadi u Sarajevu krajnje sumnjivi i nepotvrđeni”.
Povodom 20 godina od agresije NATO pakta na Srbiju, Mekenzi je istakao da je to bila najveća greška NATO, jer je 1998. i 1999. godine Kosovu bio interni obračun legitimnih snaga bezbjednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodjenula u borce za slobodu.

– Ista ta agencija prethodno se uvježbala ratujući za potrebe vlade BiH protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana – pojasnio je Mekenzi.

On je ukazao da su Srbi devedestih godina izgubili medijski rat, budući da krnja Jugoslavija i Srbija nikada nisu pokušale da naprave ozbiljnu medijsku kampanju i dokažu ispravnost svojih stavova na Zapadu.

– Ispalo je da je Srbija, najvjerniji saveznik Zapada u dva svjetska rata, ocrnjena u propagandi i na televizijskim ekranima širom svijeta – rekao je Mekenzi.

MRAČNI PLAN Vučić udario na suverenitet BiH, ovo nema nigdje u svijetu

Majka ostavila djecu u kući i otišla na odmor: Kad je policija došla ostali su šokirani onim što su zatekli