Skandalozna uvreda: Donald Trump razbijesnio Francuze nakon požara na katedrali Notre Dame

Merkel i Trump
Merkel i Trump
Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Građani Francuske na društvenim mrežama nisu krili bijes nakon objave Donalda Trumpa na Twitteru.

Mnogi smatraju da se radi o skandaloznoj uvredi, a mišljenja su da američki predsjednik potcjenjuje napore francuskih službi.
Trump je savjetovao da se u pomoć pozovu kanaderi.

“Grozno je gledati ogromni požar u katedrali Notre-Dame. Možda bi kanaderi mogli korisiti, mora se brzo djelovati”, napisao je Trump i tako izvazvao salvu bijesa na društvenim mrežama.

Francuska vladina agencija na Twitteru je odgovorila na sugestije američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi “kanaderi možda mogli biti od koristi” prilikom gašenja crkve Notre-Dame.

“Korištenje kanadera dovelo bi do urušavanja kompletne strukture. Težina vode i intenzitet udara mogli bi oslabiti čitavu strukturu i u konečnici dovesti do urušavanja, kako crkve, tako obližnjih zgrada”, stoji u odgovoru.

Reakcije pristižu sa svih strana.
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Notre Dame simbol Francuske, ali i evropske kulture: “Mi smo mislima sa francuskim prijateljima”, kazala je istakavši da ne sumnja u sposobnost Francuske da spasi katedralu od popunog uništenja.

Podsjetimo, u ponedjeljak popodne buknuo je požar koji uništava čuvenu katedralu. Urušio se glavni toranj i cijelo krovište, a prema posljednjim informacijama vatra je zahvatila i jedan od prednjih tornjeva crkve.