in

Skandalozno: Kitarović upozorava da bi zbog BiH na Balkanu mogao nastupiti nezapamćen haos!

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je svoj “politički kapital” uložila u poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije i upozorila da “zapaljive izjave” iz Beograda mogu nanijeti nepopravljivu štetu odnosima dviju susjednih zemalja.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, rekavši da je “Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”.
– Uložila sam politički kapital u poboljšanje odnosa sa Srbijom, ali nisam sretna zbog zapaljive retorike koja dolazi s druge strane – rekla je Grabar-Kitarović na institutu Brookings u Vašingtonu.

– Dovoljna je jedna riječ da izazove nepopravljivu štetu – dodala je.

Članica EU-a od 2013., Hrvatska je jedan od najgorljivijih zagovornika ulaska u EU zemalja jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, kaže Grabar-Kitarović.

– Želimo da Srbija napreduje prema EU-u, ali mora ispuniti sve uvjete koje je ispunila Hrvatska – istaknula je.

Na kraju višednevnog posjeta SAD-u, Grabar-Kitarović je na institutu Brookings govorila o NATO-u, odnosima sa SAD-om i stanju u jugoistočnoj Evropi.
Makedonce, koji u nedjelju izlaze na ključan referendum za eurointegracije te zemlje, pozvala je da donesu “ispravnu odluku”.

– Znam da se ne bih smjela miješati u referendum, ali iskreno se nadam da će makedonski narod donijeti ispravnu odluku i krenuti putem EU-a i NATO-a – rekla je Grabar-Kitarović.

Makedonci će 30. septembra na referendumu glasati o tomu hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Svrha dogovora je okončati razmirice između Atine i Skoplja u pogledu imena Makedonije koje traju već 27 godina. Pozitivan ishod dogovora mogao bi deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Grabar-Kitarović je odbacila kritike nekih političara, bošnjačkih i probošnjačkih, iz BiH da se miješa u unutrašnje odnose u našoj zemlji.
Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u utorak hrvatsku predsjednicu zbog njene izjave tokom posjeta Njujorku da je Hrvatska zabrinuta stanjem na jugoistoku Evrope, uključujući činjenicu da u BiH nisu provedene nužne izmjene izbornog zakona.

Ističući da optužbe za miješanje u unutrašnje stvari obično dolaze iz nedemokratskih država, Grabar-Kitarović je istaknula da je Hrvatska jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i dužna je brinuti se za bosanskohercegovačke Hrvate.

– Neću se umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata), i ako me optužuju za miješanje u unutrašnje stvari BiH – rekla je.
Međunarodnu je zajednicu pozvala da se više bavi stanjem u BiH “jer samo jedan incident može izazvati nestabilnost cijele regije” – prenosi Avaz.

Kandidat na izborima najavio da će ukinuti Predsjedništvo BiH

VIDEO Bosanac u srpskom rijalitiju pištoljem krenuo na novinarku!