in ,

SKUPLJALI ORAHE, PA OSTAVILI CIJELI BALKAN U ČUDU Spolja obični, a kad su ih otvorili imali su šta i da vide

Sa prvim jesenjim danima počela je i berba oraha

Sa prvim jesenjim danima počela je i berba oraha, a porodica Andrović iz Topole z Srbiji u svom voćnjaku susrela se sa izuzetno neobičnom plodovima.

Spolja su izgledali poput onih običnih, ali kad su ih otvorili imali su šta i da vide, plodovi su bili crveni. Mislili su da se to sasvim slučajno desilo samo jedne godine, ali crveni orasi nastavili su da rađaju i dalje.

– Kad smo krenuli da ih otvaramo vidjeli smo da su unutra potpuno crveni. Središnji deo je čisto bijele boje, ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje. Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lijep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspijeva u takvim zonama, onda nije čudo što se ovdje kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više – kaže Andrija Andrović.

Ovaj neobičan orah porodica Andrović dobila je na poklon od prijatelja prije desetak godina, a ove je kako kažu, rekordno rodio. Na prvi pogled ne razlikuje se od klasičnog koji uspijeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi, a i po ukusu se ne razlikuje od običnog, drugačiji je samo po boji.

– Crveni orah vodi porijeklo iz Njemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vrijedno, pogotovo u pogledu bjelančevina i esencijalnih masnih kiselina.

Ginekolog iz BiH osuđen na 10.000 KM, jako je morbidno ono što je uradio…

Peku papriku za zimnicu, a ne znaju da zbog toga mogu platiti kazne: Prijeti im i zatvor!