in ,

Smajić posjetio Bošnjake u Norveškoj: Ljubomorno čuvati jedinstvo

Husein-ef. Smajić na Skupštini Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj
Husein-ef. Smajić na Skupštini Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

U subotu, 21. aprila tekuće godine, u Oslu je održana sjednica Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Skupštine Ahmed Lindov, a prisutni su bili delegati iz svih krajeva Norveške. Islamska zajednica je ovom prilikom bila počašćena prisustvom zamjenika reisu-l-uleme Husein-ef. Smajića, šefa Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur-ef. Pašalića, potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića i ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarevića, saopšteno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su tretirani i usvojeni izvještaji o aktivnostima u 2017. godini, završni račun 2017. godine, te budžet za 2018. godinu. Na dnevnom redu je također bilo i usklađivanje Statuta IZB u Norveškoj sa Pravilnikom o dijaspori i Emanet fond. Ove tačke su također bile predmet plodonosnih diskusija i iste su na kraju usvojene.

Delegatima džemata iz cijele Norveške se obratio zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić izražavajući svoje oduševljenje konstruktivnim i otvorenim diskusijama i radom skupštinskih delegata.

Obraćanje Smajića

Također je istaknuo zadovoljstvo sa činjenicom da predstavnici džemata i Islamske zajednice generalno ljubomorno čuvaju jedinstvo i centralizirano uređenje Zajednice. Zamjenik reisu-l-uleme je pohvalio kreativnost i angažiranost imama na čelu sa glavnim imamom.

Razlog za to je činjenica da je Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj postala prepoznatljiva po dobroj organiziranosti i po aktivnostima sa omladinom, kao i aktivnostima na polju dijaloga kako na nacionalnom tako i na europskom nivou.

Delegatima se poslije obratili i šef Odjela za bošnjačku dijasporu, Potpredsjednik i Ambasador.

Delegacija Rijaseta je isti dan otputovala avionom iz Osla u Stavanger, na zapadnoj obali Norveške, gdje se isti dan navečer sastala sa Bošnjacima džemata Stavanger, a sutradan nastavili put do džemata Haugesund i Bergen, gdje su također imali srdačan doček i korisne razgovore sa tamošnjim Bošnjacima, saopšteno je.

Edin Osmančević

Edin Osmančević piše za BHDijaspora.net: Svaki sporazum između istine i laži uvijek je na štetu istine!

Obavještenje za Bošnjake u Hrvatskoj

Obavještenje za Bošnjake u Hrvatskoj