Snowdenu se sviđa u Rusiji: Amerika ga traži zbog špijunaže, on podnio zahtjev Moskvi da produži boravak još 3 godine

Bivši agent američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden aplicirao je za produženje boravka u Rusiji za još tri godine, objavio je danas njegov advokat Anatolij Kučerena.

On je rekao da je boravišna dozvola Snowdenu istekla 30. aprila, ali je automatski produžena do 15. juna zbog karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa, prenosi Tass.

Prema riječima advokata, Snowden je tokom karantene ostao u samoizolaciji, a dokumenta za produžetak boravka predao je čim je ona okončana, izrazivši nadu da će biti pozitivno riješena.

Snowden je 2013. godine postao poznat svjetskoj javnosti kada je objavio metode elektronskog nadzora koje je koristila američka obavještajna služba, uključujući ilegalno snimanje stranih lidera.

On je pobjegao iz SAD kako bi izbjegao presudu i poslao je zahtjeve za azil u nekoliko zemalja, a 1. avgusta 2014. godine dobio je boravišnu dozvolu u Rusiji koja se stalno produžava na tri godine.

Snowden se u SAD tereti po dvije tačke da je prekršio Zakon o špijunaži za šta bi mogao da dobije do 10 godina zatvora za svaku tačku.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.