Šokantan potez Milorada Dodika: Ovo je za hapšenje!

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na općim izborima u oktobru biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, te istakao da će u tu instituciju uvesti nove vrijednosti.

On je u zaista šokantnom intervju prekršio barem 1000 pravila diplomatije i ozbiljno narušio ustavni poredak naše zemlje. Ovakav potez i ovakav intervju u uređenim zemljama sigurno bi bio dostojan hapšenja. A kod nas…

Težak posao

Također je rekao da, što se njega tiče, Hrvati mogu tražiti treći entitet, ali ga teško mogu dobiti.

”Mi želimo da stvar vratimo na nivo Ustava i to nije privilegija, to je ozbiljan i težak posao koji tamo treba da se uradi”, istakao je Dodik za TV “Prvu”, prenosi Srna.

Dodao je da nije riječ o njegovoj želji, već o odgovornosti prema ljudima i RS.

Najavio je da će uvesti neke nove odnose u Predsjedništvo BiH i tražiti da se oni poštuju, kao i da se zalaže za demilitarizaciju BiH.

Navodeći da predstoji mnogo stvari koje se trebaju riješiti na nivou BiH, ocijenio je da do toga neće doći ni za vrijeme njegovog mandata.

”BiH je nerješivo čvorište, neuspješna i nemoguća zemlja”, ponovio je Dodik.

Kazao je i da RS neće dozvoliti da se u Banjoj Luci održi vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, kao i da ne postoji nijedan ozbiljan razlog da postoji vojska BiH, osim koji je nametnut, “da bude ekspozitura NATO-a”.

Dodik je poručio da nije problem održavanje vježbe sa NATO-om, već mogućnost korištenja u toj vježbi osiromašenog uranijuma.

”Učinit ćemo sve da se ta vježba ne održi u Banjoj Luci, a da li će se održati u Federaciji BiH, to je drugo pitanje”, rekao je Dodik i podsjetio da je u NSRS usvojena odluka o vojnoj neutralnosti.

Istakao je da nije upoznat sa time da je na sastanku Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bilo riječi o redefinisanju odnosa u BiH, ali je potpuno siguran da je Vučić na tom sastanku, ma koja bila tema, iznio srpske strateške interese.

Izdajnička misija

”Hrvati imaju problem jer su majorizirani u BiH. Evo, ja im dajem saglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je sa historijom, jer su se Hrvati ujedinili sa muslimanima kad su proglašavali nezavisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko”, istakao je Dodik.

Također je naglasio da je opozicija iz RS, koja čini vlast na nivou BiH, učestvovala na pripremnim sastanicima na kojima je razgovarano o održavanju te vježbe, te da su tražili da se daju garancije da se neće koristiti osiromašeni uranijum.

On je istakao da opozicija vodi izdajničku misiju na nivou BiH, da nema odgovornost prema RS i da jača centralističku ulogu BiH.

Govoreći o nabavci 2.500 pušaka za potrebe policije u RS, pojasnio je da je to učinjeno zato što je policija 20 godina bila na jako niskom stepenu opremljenosti, te da je za tu kupovinu zatražila i dobila saglasnost određenih nivoa vlasti u BiH.

Govoreći o Srebrenici, Dodik je rekao da ne pravda zločin koji se tamo dogodio nad Bošnjacima, ali da se tamo nije dogodio genocid, kao i da je nedavno predložio da se formira nova međunarodna komisija sa nespornim autoritetima iz te oblasti i da se napravi novi izvještaj o Srebrenici iza kojeg će on stati, “a ne iza ovoga koji je ‘napakovan’ Srbima”.

Dodik je ponovio da RS ima sve elemente državnosti – teritoriju, vlast, narod i da je kao takva garancija slobode srpskog naroda.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.