Šokantne najave: Ponovo ćemo izgraditi krst iznad Sarajeva!

Vijesti

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić potvrdio je da će 21. septembra, na veliki pravoslavni praznik Mala Gospojina, na Zlatištu početi radovi na podizanju spomen-krsta ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata.

Na spomen-krstu visokom 26 metara biće upisana imena 10.000 stradalih srpskih civila za vrijeme proteklog rata i 126 logora za Srbe koje je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta, navodeći da je čak jedan od tih logora nosio naziv “Alija Izetbegović”.

Mi vas podsjećamo da je Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, ranije izjavio: “U Sarajevu je ukupno, prema istraživanju koje smo mi vrlo detaljno uradili, stradalo na različite načine 3300 građana Sarajeva srpske nacionalnosti. Od tog broja, 2202 su učestvovali u opsadi Sarajeva, a preko 400 ih je poginulo braneći svoj grad.”

Ono što je poznato jeste da će Savez logoraša RS-a tokom narednih dana kontaktirati Srpsku pravoslavnu crkvu u vezi s postavljanjem spomen-krsta, dok je zahtjev za odobrenje podizanja ovog spomen-obilježja proslijeđen Gradu Istočno Sarajevo.
Projekt za podizanje spomen-krsta na Zlatištu prije deset godina uradio je beogradski institut, a predstavnici Saveza logoraša Srpske predstavljali su ga javno na medijima. Krajem septembra 2014. godine na Zlatištu je postavljen spomenik u obliku metalnog krsta, ali je krst početkom decembra iste godine srušio Mirza Hatić iz Sarajeva.

Hatić je, dodajmo i to, osuđen početkom 2016. godine pred opštinskim sudom u Sarajevu na 4,5 godina robije zbog iznude.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.