in ,

Spas za žene: Ako imate kosu koja se brzo masti, imamo rješenje! Evo šta trebate uraditi…

Ako vam kosa već dan nakon pranja izgleda masno i beživotno, velika je vjerovatnoća da je ne njegujete pravilno ili imate neke pogrešne navike.

Masnoća – sebum, je produkt lojnih žlijezdi. Ona obavija vlas čineći je vodootpornom. Na taj način kosa se štiti od spoljašnjih uticaja i pucanja.
Međutim, kada proizvodnja sebuma iz nekog razloga bude prekomjerna, kosa je masna već sljedećeg dana nakon pranja. Ovdje važnu ulogu igra i tip kose. Tako se, na primjer, kovrdžava kosa sporije masti od ravne i tanke.

Masna kosa ostavlja utisak zapuštenosti i nemara i predstavlja veliki problem jer svi žele svaki dan da izgledaju uredno i sređeno.

Većina rješenje vidi u svakodnevnom pranju kose, a stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno jer se na taj način isušuje koža glave i time provociraju lojne žlijezde da proizvode još više sebuma.

Moguće je da pravite neke greške u svakodnevnoj rutini. Treba dobro da analizirate vaše navike u vezi s kosom da biste bili sigurni kako da ih popravite. Ponekad je za to dovoljno da samo unesete sitne promjene.

Ovo su najčešće greške zbog kojih se kosa masti brže nego što bi trebalo.

Prečesto pranje
Svakodnevnim pranjem kose sa vlasišta se skidaju i prirodne masnoće koje ga štite od spoljašnjih uticaja, tako da će tijelo početi da proizvodi nove, pojačano. Kosu treba prati maksimalno dva ili tri puta nedjeljno kako bi se izbjegli problemi s vlasištem.

Povećan nivo hormona
Do hormonskog disbalansa dolazi u menopauzi, tokom ciklusa te kao posljedica uzimanja kontraceptivnih pilula.

I on može prouzrokovati prekomjernu proizvodnju masti u korijenu kose.

Nepravilno korištenje regeneratora
Prije korištenja novog regeneratora treba pažljivo da proučite sastojke, ne smijete ga stavljati previše i treba ga pažljivo isprati.

Nemojte zaboraviti da se regenerator koristi samo za vrhove kose – ni u kojem slučaju ga nemojte nanositi na tjeme.

Prečesto češljanje
Nakon češljanja kosa izgleda sjajno, ali uskoro će izgledati masno jer se tako stimuliše proizvodnja sebuma u vlasištu.

Treba paziti i na to da četka za češljanje kose uvijek bude čista i nakon korištenja sa nje treba ukloniti sve dlake.

Pogrešan odabir njege
Preparati koji savršeno odgovaraju vašoj mami, sestri ili prijateljici ne moraju odgovarati i vama, a nekada čak mogu izazvati potpuno suprotan efekat od željenog.

Treba da ih isprobate nekoliko i nađete preparate za njegu kose koji vam najbolje odgovaraju, a najpoželjnije je da koristite one na prirodnoj bazi.

Proizvodi s previše alkohola
Iz upotrebe izbacite proizvode za oblikovanje kose koji sadrže previše alkohola. Ako na deklaraciji proizvoda vidite da sadrži takozvane masne alkohole Lauryl, Cetyl ili Myristyl, izbjegavajte ih jer se zbog njih kutikula potpuno zatvori i miješaju se s prirodnim sebumom te na taj način pospješuju mašćenje kose.

Često vezivanje kose
Ako previše često vežete kosu, mast se sakuplja na određenim dijelovima glave ispod zavezanog repa.

Pregrijavanje
Aparate za sušenje i oblikovanje kose treba da koristite umjereno jer previše toplote isušuje kosu i kožu glave. To automatski provocira prekomjernu proizvodnju masti.

Previše preparata
Zbog prekomjerne upotrebe preparata za regeneraciju i oblikovanje kose, može se desiti da se pore na tjemenu vremenom začepe, što može izazvati niz različitih problema s vlasištem poput peruti.

Povremeno treba napraviti pauzu s korištenjem regeneratora i maski i kosu prati specijalnim šamponom za dubinsko pranje kose.

Zanimljivost
U stara vremena ljepotice su imale pravilo da pred spavanje 100 puta prođu četkom kroz kosu.

Danas stručnjaci savjetuju da prekomjerno češljanje može dodatno stimulisati proizvodnju masti.

Ovo je Daniel Rajković. On je prijetio imamu Nuhiću i on bi volio ubijati muslimane

Region u šoku, preminuo 33-godišnji basista grupe Miligram, bend poslao potresnu poruku!