Sprema li se novi udar na građane?! Komisija podržala Tegeltiju, ali mnogi nisu zadovoljni

Posljednje Vijesti

Komisija za imenovanje Vijeća ministara nakon kratke rasprave dala je preporuku Zoranu Tegeltiji za imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Za preporuku da se Tegletija potvrdi mandat glasalo je osam članova Komsije, a šest je bilo protiv. Nije bilo suzdržanih.

“Protiv” Tegeltije glasali su Dragan Mektić, Branislav Borenović, Aida Baručija, Peđa Kojović, Jasmin Emrić i Saša Magazinović.

Branislav Borenović rekao da je razočaran jer je Tegeltija najavio u svojim odgovorima da bi mogao povećati PDV što je samo novi namet građanima. Istakao je i da je Tegeltija došao nepripremljen na sjednicu I da nije vjerodostojan. Njegove izjave nazvao je skandaloznim.

Saša Magazinović rekao da je Tegeltijina priča na principu “drži vodu dok majstori odu”.

Predsjedništvo BiH donijelo je na sjednici 19. novembra odluku o imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Staša Košarac prošle sedmice, kad je izabrano njeno rukovodstvo, kazao je novinarima da bi Tegeltija trebao doći i obratiti se članovima Komisije.

Kako je propisano u njenim nadležnostima, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, dužni dostaviti kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH.

Odnos prema NATO-u

Ta komisija, prema potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje su imenovani.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kad je potrebno, nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Domu potvrdu izbora kandidata.

Član Komisije Saša Magazinović pitao je Tegeltiju koji je njegov odnos prema NATO-u i je li vidio dokument Predsjedništva BH.

Zanimalo ga je da li je ovaj dokument otkočio NATO put BiH.

Magazinovića je zanimalo i da li je tačno da je Esed Radeljaš magistrirao na fakultetu u Banjoj Luci, a da je Tegeltija bio član komsije pred kojom je polagao.

Pitao je i da li je tačno da je bio pravosnažno osuđen.

Tegeltija je rekao da ne dolazi u Sarajevo da bi vodio svoje politike nego politike koje će voditi država. Naglasio je da nije vidio dokument koji se odnosi na Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Potvrdio je da se, kao član komisija na visokoškolskim institucijama, ne može da sjeti imena Radeljaša.

Kad je u pitanju presuda, Tegeltija je rekao: “Moj grijeh je da sam naplatio dugovanja.”

Član Komisije Branislav Borenović najavio je da će postaviti Tegeltiji 18 pitanja, a većinom se odnose na nadležnosti RS u institucijama BiH.

Jasmin Emrić pitao je Tegeltiju o planu modernizacije Oružanih snaga BiH.

Zanimalo ga je da li Tegeltija podržava da se migrantska kriza ravnopravno raspodijeli, pa čak i na području RS. Također, zanimalo ga je što može uraditi u vezi s Trgovskom gorom i najavom odlaganja nuklearnog otpada.

Tegeltija je rekao da nije stručnjak za migrantsku krizu, ali da vjeruje da se teret mora skinuti s Unsko-sanskog kantona.

Peđa Kojović rekao je da mu je neshvatljivo da Tegeltija nije vidio dokument o Programu reformi, koji je usvojen, a riječ je o vrlo važnom dokumentu.

– Šta ako tu piše da BiH nastavlja ubrzan put prema NATO-u – upitao je Kojović.

Tegeltija je rekao da nikome ne može osporiti da se dokument usvoji, ali da u BiH ništa nije moguće napraviti bez konsenzusa.

Ključna tema ekonomija

– Nemam želju da uopće znam šta je u tom dokumentu – odgovorio je Tegeltija.

Halid Genjac upitao je Tegeltiju šta je njegov lični prioritet u radu Vijeća ministara.

U odgovoru je rekao da je ključna tema ekonomija.

Tegeltija je rekao da smatra da je Predsjedništvo BiH napravilo dobar posao u vezi s dogovorom o formiranju vlasti, jer je sve postignuto konsenzusom.

Rekao je da nije dobro da “budemo robovi blokada”.

Đenan Đonlagić rekao je da cijeni odgovore Tegeltije koji se odnose na poštivanje zakona i odluke Predsjedništva BiH. Pitao je i kakav je njegov stav o mogućnosti izmjene stope PDV-a.

Leave your vote