Spriječite starenje pomoću borovnica

Borovnica predstavlja najbogatiji izvor antioksidanata. Za to su najzaslužniji antocianini, koji ovom bobičastom voću daju karakterističnu modrocrnu boju.

Istraživanja su pokazala da su borovnice odličan lijek protiv anemije, da usporavaju proces starenja, utječu na funkciju vida te zaustavljaju početne faze razvoja karcinoma.

Također, štite od bolesti srca i krvnih sudova, a imaju protuupalno djelovanje. Potiču i razgradnju masti u tijelu i mogu sniziti povišen krvni pritisak. Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje ovog voća dat će vam energiju i pospješiti kognitivne funkcije.

Osim bobica, i listovi su ljekoviti, jer su prava riznica minerala kalija, natrija, mangana, hroma, željeza i bakra. Borovnica sadrži i dosta vitamina C, organske kiseline, saponine, šećer i tanine. I osušeni plodovi su ljekoviti – sadrže brojne vrijedne sastojke kao što su flobatanin, invertni šećer, organske kiseline, pektin, vitamin C, karotin.

Plodovi borovnice predstavljaju blagotvorno sredstvo u preventivi i terapiji avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u liječenju neinfektivne dijareje kod djece. Poznato je i njihovo dijetetsko djelovanje. Bez obzira na to za šta se koriste, najbolje je uzimati svježe plodove ili sok.

Borovnice su prijatnog, kiselkasto-slatkog i malo oporog ukusa. Ali, ne treba zaboraviti ni da se od ove modrocrne, okrugle, sočne bobice prave ukusni i kvalitetni sirupi, džemovi, kompoti. Jedino što im nakon kuhanja nedostaje je vitamin C.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.