Plenković

Sramotna izjava hrvatskog premijera Plenkovića o jučerašnjim događajima u Haagu

Vijesti

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u obraćanju kako će Vlada Republike Hrvatske u svjetlu današnje presude Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu razmotriti pravne i političke mehanizme kako bi osporila određene navode iz te presude. Umjesto da se izrazi sućut žrtvama osuđenih ratnih zločinaca, on je govorio samo o porodicama krvnika. O žrtvama, stotinama hiljada njih, nije rekao ni riječ. Premijer članice Evropske unije. Daleko nam je dogurala demokratija.

Plenković je, otvarajući konferenciju za novinare u sjedištu Vlade RH u Zagrebu, izrazio saučešće povodom smrti jednog od šestorice bivših čelnika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Slobodana Praljka.

Praljak je, nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda od 20 godina zatvora, u sudnici Haškog tribunala ispio tečnost za koju je ustvrdio da je otrov, a nedugo nakon toga, kako su javili mediji, preminuo u bolnici u Hagu.

Osim Praljku, prvostepene presude potvrđene su Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Pomenuta šestorica time su pravomoćno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Plenković je kazao kako hrvatska Vlada izražava nezadovoljstvo i žaljenje zbog presude Žalbenog vijeća MKSJ.

Podsjetio je na “pomoć, potporu i podršku koju je Hrvatska pružala BiH u vrijeme kad je bila suočena s velikosrpskom agresijom i kad je bila ugrožena njena teritorijalna cjelovitost”.

Plenković je podsjetio i na Vašingtonski sporazum i Splitsku deklaraciju, kao na dokumente kojima je “obnovljena vojna saradnja i omogućena uspostava Federacije BiH”.

Kazao je kako je Hrvatska vojska spriječila jedan od najtežih zločina – genocid u Bihaću i u savezništvu s Armijom BiH i Hrvatskim vijećem obrane oslobodila veliki dio teritorija BiH čime je zaustavljen rat i omogućen Dejtonski mirovni sporazum.

Podsjetio je kako je Hrvatska niz godina pružala utočište izbjeglicama iz BiH neovisno koje nacionalnosti su one bile, da je među prvima priznala nezavisnost BiH.

“Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su svojim potpisom na referendumu zajedno sa Bošnjacima stvorili temelj neovisnosti i samostalnosti BiH”, poručio je Plenković.

Kad je riječ o predmetu u kojem su danas u Haškom sudu izrečene presude, rekao je kako se Hrvatska tri puta nastojala uključiti kao “prijatelj suda” – 2006., 2016. i 2017. godine, ali da je to svaki put odbijeno.

“Ono što je posebno važno za Hrvatsku jeste da je Žalbeno vijeće u srpnju 2016., kad je odbilo ponudu Hrvatske, protumačilo sadržaj prvostupanjske presude iz 2013. na način da Raspravno vijeće nije donijelo nikakve konkretne zaključke o sudjelovanju hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom pothvatu i nije ih osudilo za zločine”, rekao je Plenković, dodavši kako je napisano da u nadležnosti tog suda nije utvrđivanje odgovornosti države, prenosi Anadolija.

Leave your vote

2 razmišljanja na “Sramotna izjava hrvatskog premijera Plenkovića o jučerašnjim događajima u Haagu

  1. Sramotan izjava Plenkovica , skandalozna g. GRABAR Kitarevic ! Kao što vidim , vi ste samo sa sobom zadovoljni!

  2. Fuj smradu isti ste kao jedno ti covic kolinda, vjerovatno ste pisali zajedno Text. Srami te se, ni jedne rijeci izvinjenja zrtvama. U pravu je 100% jedan od osudjenjih ratnih zlocinaca kada je kompletan hdz nazvao klerofasistickom organizacijom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.