Srbi šokirani detaljima razgovora Hadžifejzovića i Freemana: Poglejdate šta se desilo

Freeman and Hadžifejzović

U dokumentarnoj emisiji “Priča o nama” koju na kanalu Nacionalna geografija vodi poznati holivudski glumac Morgan Frimen (80) iznijete su tvrdnje da je srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za genocid i etničko čišnjenje u Srebrenici, prenosi Tanjug.

Tanjug navodi da se u epizodi koja je prikazana u nedjelju pokazuje Frimen u Sarajevu i Srebrenici gdje se susreo sa bh. novinarem Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom.

“Šta se zaboga ovdje desilo?”, uzviknuo je Frimen šetajući grobljem u Srebrenici, a zatim slijedi odgovor Feđe Hadžifejzovića.

“Ono što se ovdje desilo je genocid. Granica sa Srbijom je veoma blizu. Srbi su dosli ovdje i htjeli da ubiju sve, željeli su da ovu teritoriju odvoje od Bosne i pripoje Srbiji. Srpska vojska sakupila je sve muškarce, žene i djecu i smjestila ih u fabrike. Tamo su ih razdvojili, pa su muškarci i dječaci odvedeni u planine i ubijani. Tada su počeli s masovnim ubijanjem, po 1.000 ljudi u jednom naletu”, izgovara Feđa Hadžifejzović i dodaje da ne može da vjeruje kako je neko mogao da uradi takvo “etničko čišćenje”.

Tanjug navodi da se u emisiji nižu potresne slike rata, dok Frimen izgovara: “Cijele generacije su ubijene ovde. Bombardovanje je dovelo do okončanja rata, ali nije spaslo žrtve u Srebrenici”.

U emisiji su nekoliko puta iznijete tvrdnje da su Srbi apsolutni krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije.

Frimen je kasnije dao i intervju istom novinaru Senadu Hadžifejzoviću u kojem je izjavio da mu je izuzetno drago što je u BiH, a kada je nabrajao republike nastale raspadom Jugoslavije pomenuo je i Kosovo kao nezavisnu državu, navodi Tanjug.

Iako je, kako list primjećuje, emisija snimljena kao dokumentarna, nikome iz novinarske ekipe nije palo na pamet da čuje i drugu stranu i istraži sve činjenice.

Ova vijest izazvala je žestoke reakcije u Srbiji i bh. entitetu RS.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.