Srbija podigla krivičnu prijavu protiv hrvatskog ministra zbog zločina počinjenih u BiH

Ovo je treća prijava podnesena zbog ubijanja srpskih civila u izbjegličkim kolonama poslije akcije “Oluja”

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića i više lica zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice kod Jajca ubili 81 srpskog civila, od čega osmero djece.

Krstičevića kao zapovjednika 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, tereti se da je sudjelovao u raketiranju kolone srpskih izbjeglica koja se kretala putem Donji Vakuf-Jajce, te za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Advokat Dušan Bratić naveo je u krivičnoj prijavi da je napad na srpske civile izvršen iz zasjede, bez bilo kakvog povoda, kada je autobus u kome su se nalazili bio u neposrednoj blizini mosta.

“Otvorena je vatra iz pešadijskog naoružanja različitog kalibra. Prema izjavama preživjelih i ranjenih u autobusu Servistransa nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem”, naveo je Bratić za “Politiku”.

On je naveo da je među 81 ubijenim civilom bilo osmero djece, najmlađa žrtva imala je tri, a najstarija 90 godina.

“Na spisku ubijenih je više imena sa istim prezimenom: Đurić, Gudalo, Kaurin, Stojić, a stradalo je čak 10 članova porodice Janković i sedam članova porodice Zeljko”, rekao je Bratić.

On je naglasio da je prilikom ekshumacije u Carevom Polju kod Jajca 1998. godine iz masovne grobnice identifikovano i 16 lica za koje je utvrđeno da su se nalazili u izbjegličkoj koloni i da su stradali od povreda zadobijenih djelovanjem tupe, teške i zamahnute mehaničke sile u predjelu glave, a kod jednog broja vatrenim zrnom iz neposredne blizine, što ukazuje da su zarobljeni živi, a zatim ubijeni.

Prema njegovim riječima, ovo je treća prijava podnesena zbog ubijanja srpskih civila u izbjegličkim kolonama poslije akcije “Oluja”.

“Prva se odnosi na kolonu kod Dvora na Uni 8. avgusta, a druga na kolonu na Petrovačkoj cesti 7. avgusta”, rekao je Bratić i dodao da, s obzirom da ratni zločini ne zastarjevaju, srpsko tužilaštvo ima sva zakonska ovlaštenja da pokrene postupak na osnovu dokaza i izjava živih svjedoka.

Odvjetnik Bratić jedino nije obrazložio na osnovu kojeg zakona Republika Srbija ima pravo procesuirati zločine koji su se dogodili na teritoriji druge države i nad osoboma koji nisu državljani Republike Srbije.