Srbija u nevjerici. Kako neće biti, tvrde da im je Haradinaj ukrao 500 milijardi dolara!

Preduzeće Trepča registrovano je u Kosovskoj agenciji za registraciju kao akcionarsko društvo, što, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, znači da su privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao je odluku kojom je kombinat Trepča postao 100 odsto vlasništvo Kosova, a premijer Haradinaj je požurio da čestita:
– Dragi građani i rudari, konačno velika vijest. Gigant Trepča, nakon skupštinskog izglasavanja statuta, registrovan je kao kompanija na osnovu zakona Kosova. Sretno – naveo je Haradinaj na svom profilu na Fejsbuku.

U Srbiji se ova odluka doživljava kao otimanje Trepče, a šteta je neprocjenjiva. Ili možda nije?

Reakcije ekonomista ubrzo su uslijedile i u medijima i na društvenim mrežama…

Međutim, prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Trepča nije registrovana po srpskim zakonima, već kao UNMIK Trepča, pod okriljem UN.

Po njemu, kosovski Albanci žele blokadu računa, uništenje Trepče sjeverne Mitrovice do Leposavića, a to bi, kaže, značilo da 2.400 ljudi ostane bez posla i bez vazduha za disanje u ekonomskom smislu.

– Ujedinjavanje sjeverne i južne Mitrovice direktna je prijetnja narodu na KiM i svi kažu da ako do toga dođe to može biti samo nasiljem i to je kraj opstanka našeg naroda – kaže Vučić.

U jednom svom izvještaju, CIA navodi da, prema međunarodnim standardima, Kosovo vrijedi 500 (procjenjene rezerve uglja, prirodnog gasa i metala), a ostatak Srbije s Vojvodinom tek oko 200 milijardi dolara. Američki stručnjaci procijenili su da je Srbiji preostalo uglja za najviše 35 do 40 godina, dok ga na Kosovu ima za čak 16 vijekova (prema jednoj drugoj procjeni, Srbija ima uglja za 60, a Kosovo za 200 godina), dok je vrijednost nalazišta sedam strateških ruda (olovo, cink, srebro, nikl, mangan, molibden i bor) procijenjena na čak 1.000 milijardi dolara, piše u tesktu objavljenom na sajtu makedonskog lista Sedmica.