SRBIJANSKI MEDIJI GRME “Nastavlja se cijepanje države, Sandžak dobija svoj parlament i policiju?!”

Traži se poseban status za Sandžak prema kojem bi dobilii svoj parlament i policiju. ‘Sve je to maslo britanskih špijuna i Đukanovića’, tvrde srbijanski mediji…

Bošnjačko nacionalno vijeće – najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Srbiji – pokrenulo je ‘Inicijativu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak’ koju su mnogi, a ponajviše provučićevi tabloidi ocijenili – početkom razbijanja Srbije.
Doduše, zahtjevi BNV-a, kojim predsjedava najvažnija politička figura Sandžaka Sulejman Ugljanin, dali su im dosta povoda da prijedlog shvate kontraverznim i separatističkim.

Naime, zatražena je uspostava posebnog statusa za Sandžak, prema kojem bi funkcije državne vlasti, umjesto beogradskih, preuzele lokalne institucije. Sandžak bi tako dobio demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti, a također i vlastitu policiju i sudstvo.

Demilitarizacija teritorije

Prema inicijativi, Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive, a status konstituivnih naroda priznao bi se Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima.

Teritorij Sandžaka bi obuhvaćale općine koje se nalaze i u današnjoj Srbiji i Crnoj Gori, a u skladu s tim poseban režim bi vrijedio i za kontrolu granica – nju bi trebale obavljati međunarodne snage.
Osim toga, područje Sandžaka bilo bi trajno demilitarizirano, što bi obvezalo državne vlasti da s tog područja povuku sve vojne efektive, ali i policijske snage koje premašuju potrebe ‘normalnih okolnosti’.

Šutnja u Crnoj Gori

Crnogorski mediji zasad ne dižu paniku, osim Borbe, za koju se ionako smatra da je prosrpski orijentirana. A oni imaju i odgovor zašto je tako, pa navode da je to zajednička inicijativa crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića i britanskih tajnih službi.

‘Agenti MI6 već nekoliko mjeseci pripremaju teren za destabilizaciju Balkana. Vlasti u Podgorici su im pružile svu logistiku i intenzivno preko svojih službi pomažu u ostvarenju plana. Republika Sandžak je projekt MI6. Za ostvarivanje tog plana zvanična Podgorica pomaže Ugljaninu, zasad ispod žita, ali poznato je da su Ugljanin i Đukanović stari saveznici’, navodi Borba.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas Sulejmanu Ugljaninu da najprije pita Bošnjake da li su spremni da zbog njegove pohlepe uđu u sukobe i ratove.
– Neka pita svoje sunarodnike hoće li mu dati svoju djecu da ih potroši u svom ludilu. Bošnjaci i Srbi u Raškoj oblasti žive dobro i u miru, brinu ih iste brige, raduju iste stvari, i pođjednako ih plaše budale koje kada nisu ministri u Beogradu traže rat za njihovu fotelju – izjavio je Vulin komentarišući inicijativu BNV iza koga stoji Ugljanin.

Vulin je zatražio od tužilaštva da djeluje i zaštiti mir i zakon zbog, kako je rekao, Bošnjaka i Srba, zbog sve naše djece.

– Što jedan lud pokvari hiljade mudrih ne mogu da isprave. Djelujte silom zakona dok budala ne izazove silu po zakonu, a tada je kasno – poručio je Vulin u saopćenju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.