Srebreničanin u timu Joea Bidena: Koji je plan za Bosnu i Hercegovinu?

Događaji Globus Posljednje Vijesti

Elvir Klempić, Srebreničanin koji se nalazi izbornom štabu predsjedničkog izazivača Joea Bidena, gdje je zadužen za odnose s etničkim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama, bio je uvjeren u uspjeh demokratskog kandidata.

“Mi ćemo pobijediti”, napisao je Klempić na Twitteru, uz američku zastavu.

Izbori su se pokazali neizvjesnijim nego što je očekivano, a Joe Biden je novi američki predsjednik.

Podsjetimo, Biden je sredinom prošlog mjeseca objavio detaljni dokument pod nazivom “Vizija Joe Bidena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom”.

U dokumentu se, podsjetimo, naglašava važnost da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo ka NATO-u i Evropsku uniji.

Kako je podvučeno, Biden zna da je “sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja”, te će se ponovno obvezati na postizanje “našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite, mirne i cjelovite”.

“Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter”, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Plan za Bosnu

Predsjednica Savjetodavnog vijeća u Sjedinjenim Američkim Državama Ajla Delkić tada je u izjavi za Radiosarajevo.ba spomenula i ulogu Klempića.

“Važno je da kampanja misli o Bosni i Hercegovini i njenim državljanima. Veliko je da jedan kandidat za ppredsjednika Amerike stavlja Bosnu i Hercegovinu ponovo na dnevni red. Kao što znate, Srebreničanin Elvir Klempić, koji je ranije djelovao pri Savjetodavnom vijeću, sada radi u izbornom štabu predsjedničkog kandidata Joe Bidena i zadužen je za odnose s etničkim zajednicama u SAD-u. Jako smo ponosni da je došao do te pozicije sa svojim trudom. Nadamo se da ćemo vidjeti još više angažiranih mladih ljudi koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i koji se uključuju u američki politički sistem”, kazala je Delkić.

Leave your vote