in

Srpski ljekar postao milioner preko noći zbog lijeka protiv korone

Profesor Ratko Đukanović (65), jedan od najboljih svjetskih stručnjaka za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća, zajedno je sa dvoje svojih kolega sa Univerziteta u Sauthemptonu došao do velikog otkrića u liječenju pacijenata zaraženih virusom korona.

Srpski stručnjak i profesori Stiven Hojgejt i Dona Dejvis su prije 20 godina otkrili da protein interferon beta koji pomaže kod prehlade nedostaje onima koji boluju od astme i hroničnih bolesti pluća. Na osnovu toga njihova firma „Synairgen“ razvila je njegovu zamjenu koja pomaže pacijentima sa virusnim oboljenjima, piše „Gardijan“.

Klinička studija njihovog lijeka SNG001, baziranog na interferonu beta, završena je prije nekoliko dana i pokazala je da pacijenti zaraženi virusom korona imaju dva do tri puta veće šanse za oporavak uz ovu terapiju nego uz placebo. Na uzorku od 101 oboljelog utvrđeno je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 posto dok je osjećaj gubitka daha takođe drastično smanjen.

Direktor kompanije „Synairgen“ Ričard Marsden presret́an je zbog rezultata.

„Za njih nema ničega boljeg nego kada vide da njihov lijek liječi prave pacijente, a pritom zarađuju pare“, rekao je Marsden nakon što su akcije njegovog preduzeća skočile za 540 procenata nekoliko sati poslije objavljivanja rezultata studije 21. jula.

Od početka godine vrijednost ovih akcija porasla je za nevjerovatnih 3.000 procenata.

Pošto svo troje naučnika ima udio u kompaniji, oni su praktično preko noći postali milioneri, pa tako 0,56 posto akcija doktora Đukanovića sada vrijedi 1,6 miliona funti (oko 1,75 miliona eura).

Klinička studija proširena je na pacijente sa blažim oblikom bolesti, dok je farmaceutskoj kompaniji „Rentschler“ naloženo da proizvede milion doza pred sljedeći talas epidemije koji se u Velikoj Britaniji očekuje na zimu.

 

Izvor: Nezavisne

Cerović: SPC definitivno mora iseliti iz Crne Gore

Snažan uragan pogodio obalu Teksasa, srušio dijelove zida između SAD-a i Meksika